Vielä kerran valokuidusta maaseudulla

Näinä aikoina puhtaan talvimyrskyjen lisäksi paljon rakenteellista muutoksista yhteiskunnassa. Kolmas puhuttava asia täällä taajaman ulkopuolella on nettiyhteyksien toimivuus.

Koska internetyhteyksien välitykseen tarkoitetut kaapelit ovat kelalla talven yli teiden reunoilla eivätkä ole maassa, lienee aikaa pohtia tämän projektin rakenteita.

Työhön valjastettiin taho, jolla rahkeet loppuivat puolessa välissä urakkaa. Samoin kustannusten suuruutta päivitellään, kun tulee puhe sähköjohdon siirtämisestä maahan. Samaan aikaan myrskyjen takia on talouksia päivätolkulla ilman sähköä.

Olisiko mahdollista ja järkevää, että kun taas aletaan kaivaa valokuitua maahan, laitettaisiin samaan ojaan sähköjohto, ehkä jossakin paikoin vaikka painevesi ja mitä missäkin on järkevää yhdistää.

Tämä voidaan tyrmätä jollakin teknisellä perustelulla, mutta toivoisin, että ainakin selvitettäisiin paljonko säästetään, kun samaan ojaan laitetaan useamman toimijan hyödykkeet.

Siinä voisi syntyä uusia rakenteita palvelemaan asukkaita ja mahdollistamaan asumisen omassa kodissa pitempään. Samalla olisi ainakin mahdollisuus käyttää uusia asumista palvelevia keksintöjä muun muassa netin kautta.

Useamman toimijan yhteistyö saattaisi auttaa siihenkin, että rahapula ei iske niin äkkiä.

Ari Viinikainen

Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.