Vieraalla kentällä

Kansanedustaja Lauri Oinonen on huomioinut kirjoitukseni (Ksml 3.8.), jossa kritisoin hänen taannoista yritystään vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa uskonnollisin ja kieleen liittyvin syin (1.8.). Kiitos vastauksesta!

Monet ovat tulkinneet kirjoitustani toisin kuin tarkoitin. En ole halunnut kieltää nykyajan ihmiseltä uskonnollista todistelua ja vakuuttelua. Kullakin tulee olla oikeus uskonnolliseen ilmaisuun, mutta pelkät uskonnolliset argumentit eivät kaikissa yhteyksissä riitä. Kantansa puolustajan kannattaa käyttää myös sellaisia argumentteja, jotka vakuuttavat omasta uskosta riippumattomat tahot.

Oinosella toki on kieltä koskeva argumenttinsa, mutta osoitin jo sen erheellisyyden. Sanojen merkitykset muuttuvat, toisin kuin Oinonen väittää. Toivoinkin Oinosen myöntävän väärinkäsityksensä eikä vain puhuvan koulumenestyksestään.

Olin ehkä turhan kärkevä epäillessäni Oinosen aktiivisuutta äidinkielen tunneillaan. En pyrkinyt loukkaamaan vaan sävyttämään kirjoitustani lempeän ilkikurisella huumorilla.

Samaten humoristiseksi olin tarkoittanut kirjoitukseni kohdan, joka sisältää runsaasti kielifilosofian avaintermejä. Tätä kohtaahan Oinonen ilmeisesti osoittaa moittiessaan kirjoitustani sivistyssanoista. Tarkoitukseni oli myös vaikeaselkoisilla termeillä osoittaa, että Oinonen on todellakin kieltä koskevalla argumentillaan astunut itselleen tuntemattomalle kentälle. Sanoja ei siis tarvitse Oinosen eikä yleisön ymmärtää, niistähän kiistelevät alan tutkijatkin.

JANI TANSKANEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.