Vihapuhe ja sanan- vapaus

Vihapuhe ja sananvapaus ovat menneet sekaisin. On valitettavaa, että perussuomalaiset Teuvo Hakkarainen ja Sebastian Tynkkynen eivät vaivautuneet asiallisesti puolustautumaan. Tuomioistuimelle ei esitetty ratkaisua varten sellaista aineistoa, joka olisi ollut tarpeen. Seurauksena saatiin arvoton ennakkotapaus, joka silti ohjaa viranomaistoimintaa.

Sananvapaus on yksi tärkeimmistä arvoistamme. Sen puolustus on myös median tehtävä. Olkoonkin, että perussuomalaisten esitys oli joutavaa ”uhriutumista”, medialta olisi voinut odottaa vakaampaa otetta peruskysymykseen. Jos ivaamme vapaata puhetta, suljemme myös omat suumme.

Tulisi muistaa, mitä tapahtui Charlie Hebdon terrori-iskussa 7.1. 2015. Aseistautuneiden miesten hyökättyä ranskalaisen satiirilehden toimitukseen Pariisissa toimittajat ympäri maailmaa ilmaisivat tukensa sananvapaudelle. Mielenosoitus Pariisissa kokosi yli 1,5 miljoonaa ihmistä. Mukana olivat mm. Ranskan presidentti François Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel, palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas, pääministeri Alexander Stubb, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sekä Israelin, Unkarin ja Britannian pääministerit Benjamin Netanjahu, Viktor Orbán ja David Cameron.

Charlie Hebdon rivoon satiirin verrattuna perussuomalaisten ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan” -kirjoittelu oli ystävällistä maljapuhetta. Rajoja tietysti täytyy olla ja ne hakea. Nyt niitä ei ainakaan tuomioistuimesta saatu. Levoton on myös valtakunnansyyttäjän viraston linja. Tuskin päällikkö Nissinen ehti todeta, että ”emme tutki ismejä” ns. Kiemungin tapauksessa, kun seuraavaksi apulaisvaltakunnansyyttäjä Toiviainen syyttää perussuomalaisia ja ilmoittaa, että seuraamme mm. kuntavaaleja.

Sananvapaus ei ole perussuomalaisten tai apulaisvaltakunnansyyttäjän luomus. Se tunnettiin antiikin Kreikassa. Olemme väärällä tiellä, jos viranomaistoimin joudumme tähän puuttumaan. ”Kyllä minä suomea osaan ja taitaa olla parasta, että sinäkin pysyttelet siinä”, silmälasipäinen vänrikki sanoi Koskelalle Linnan Tuntemattomassa sotilaassa.

Olli Santanen

asianajaja, varatuomari

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

Vähäpäästöiseen liikenteeseen

Vero- vapaus ja synnytys

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.