Vihdoinkin orastavaa järkeä sote-ajatteluun

Oli ilo lukea uutinen (Ksml 8.1.) ministeri Risikon esityksestä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseksi. Ministeri esittää kokeilualueita, joilla testataan yksikanavaista rahoitusta.

Maallikkokielelle käännettynä kaikki sosiaali- ja terveydenhuoltoon käytettävät rahat ohjattaisiin yhdelle, koko rahoituspottia hallinnoivalle taholle, joka järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut kohdeväestölle.

Tässä tulee kompastuskivi, jos valtakunnan poliittinen taho ei ymmärrä sitä tosiasiaa, että tämän tahon tulee olla väestöpohjaltaan tarpeeksi suuri. Jotta taho voi järjestää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tehokkaasti, se tarvitsee vähintään 200000:n väestöpohjan. Silloin ja vasta silloin tämä järjestäjätaho voi hyödyntää yksikanavaisen rahoituksen edut.

Lisäksi Risikko esittää asiakkaalle mahdollisuutta valita julkisen tai yksityisen palveluntuottajan välillä siten kuin hänelle parhaiten sopii. Jotta tämä voidaan tehdä järkevästi, meillä täytyy olla ensin yllä kuvattu järjestäjätaho ja sillä rahakukkaro.

Järjestäjän tehtäviin kuuluu kartoittaa kohdealueen (esim. maakunta) kaikki julkiset, yksityiset, sekä mahdollisesti myös sosiaalisten yritysten ja kolmannen sektorin tuottamat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Kartoituksen yhteydessä se voi myös kilpailuttaa kaikki yksityiset palvelut koko maakunnassa.

Kilpailu voidaan osittaa koskemaan myös jonkun yksittäisen kunnan palveluja. Kilpailutuksen ja erityisesti laadullisten tekijöiden huomioinnin jälkeen järjestäjä voi valita ne palveluntuottajat, joiden palveluja asiakkaat voivat käyttää.

Tällöin esim. vanhusten palveluasumisen tai lääkärin vastaanottopalvelujen kilpailutuksessa ei palvelun tuottaja enää kilpailuta kuntia vaan järjestäjä aidosti kilpailuttaa tuottajia. Tällöin asiakkaan valinnanvapaus voi toteutua.

Meillä Keski-Suomessa on esitetty yllä kuvatun kaltaista mallia (”Rautalankamalli”) ja nyt olisi oiva tilaisuus lähteä kokeiluun. Toivottavasti tästä ei taas tehdä poliittista kiistakapulaa; silloin sillä ei ole edellytyksiä onnistua.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori

perusturvalautakunnan pj. (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.