Vihreä talous on kaikkien etu

Haluammeko nähdä tulevaisuudessa Äänekosken biotuotetehtaan kaltaisia jätti-investointeja vai Olkiluoto 3:n kaltaisia farsseja?

Haluammeko tukea hajautettua kotimaista energiatuotantoa sekä lisätä kotimaista energiakysyntää ja huoltovarmuutta vai maksaa 8,5 miljardia euroa tuontipolttoaineista, olla riippuvaisia Venäjän energiantuotannosta ja maksaa kuluttajina ylihintaa sähköyhtiöille sähkönsiirrosta.

Biotalouden kehittäminen perustuu luonnonvarojen älykkääseen ja tehokkaaseen hyödyntämiseen tuotteiden, ravinnon, energian ja palveluiden tuotannossa.

Tämä pitää sisällään myös kierrätettyjen raaka-aineiden hyödyntämisen ja kaikki ne teknologiset ratkaisut, joiden avulla luonnonvaroja voidaan käyttää resurssitehokkaasti ja jalostaa pitkälle.

Suomella on kaikki edellytykset nousta biotalouden suurvallaksi ja olla kansainvälistä huippua uusissa pitkälle jalostetuissa tuotteissa ja niihin liittyvässä osaamisessa. Se edellyttää kuitenkin poliittisia valintoja sekä päätöksiä.

Tahdon, että suomalainen maanviljelijä voi hyödyntää ylivuotiset heinät sekä eläinten jätteet omassa pienessä sähkön- ja lämmöntuotantolaitoksessaan ja että hänelle korvataan ylimääräisestä yleiseen sähköverkkoon syötetystä energiasta riihikuivaa rahaa.

Sähkön takuuhintajärjestelmä tulee saada kattamaan myös kaikkein pienimmät sähkön- ja lämmöntuotantolaitokset, jolloin omalla biotuotelaitoksella, pienellä tuuliturbiinilla tai aurinkopaneeleilla voisi lisätä huoltovarmuutta ja ansaita lisätuloja.

Sähkön- ja lämmöntuotannon lisäksi biotalous mahdollistaa myös esimerkiksi biokaasun hyödyntämisen liikennepolttoaineena. Jätteet kaasuksi ja kaasu tankkiin.

Mitä enemmän saamme biokaasun jakeluasemia, sitä enemmän pystymme tukemaan myös paikallista biotalousyrittäjien liiketoimintaa. Silloin tavallisista bensiiniä ja dieseliä hyödyntävistä autoista rakennetaan hybridejä, jotka starttaavat bensiinillä, mutta kulkevat biokaasulla niin kauan kuin sitä riittää.

Suomen erityisiä vahvuuksia ovat metsäteollisuus, puurakentaminen sekä metsä- ja maatalouden laitteiden valmistus.

Biotalous mahdollistaa metsäteollisuudelle uuden nousun mahdollisuuden.

Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että metsätalouden murroksesta syntyvien uusien korkean jalostusasteen tuotteiden tutkimusta ja tuotekehitystä tuetaan alkuvaiheessa vahvasti.

Biotalous tarkoittaa energiaomavaraisuusasteen ja huoltovarmuuden vahvistamista, uusien kotimaisten työpaikkojen ja uuden liiketoiminnan synnyttämistä, ilmastonmuutoksen torjumista ja kauppataseen parantamista. Kun ympäristö voittaa, myös ihminen ja kestävä talous voittavat.

Touko Aalto

Vihreiden varapuheenjohtaja

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu

Keski-Suomen maakunta-

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.