Vihreitä "jekutetaan"

Keljonlahden turvevoimalan sivuilla on kerrottu, että voimalan logoksi valitun ja alueelta tuhotun liito-oravan nimeksi on nyt valittu muka hauskasti "Jekku". Propagandan vertailukohtaa on vaikea enää hakea muualta kuin pahuuden syvimmistä ytimestä Natsi-Saksasta ja samalla surkutella, miten Jyväskylän turvevoimalan kannalle taipuneita vihreitä voidaan panna todella halvalla.

Valtakunnallisesti vihreät ovat vastaan Vuotoksen allasta ja jopa turpeen käyttöä dieselin raaka-aineen osana, mutta täällä Jyväskylässä heitä "jekutetaan" viimeisen päälle. Keljonlahteen kallion räjäytysvaiheessa olevan voimalan on tarkoitus käyttää turvetta jopa sataprosenttisesti, mutta vihreät ilmeisesti uskovat vieläkin, että 70 prosenttia polttoaineesta tulee puusta tai muista uusiutuvista lähteistä, kuten heille uskoteltiin. Puu on kallista, mutta niin on tulevaisuudessa myös turve, jonka hiilidioksidi- ja ydinlaskeumapäästöistä jouduttaisiin maksamaan niin korkea hinta, että Keljonlahden voimala ei käynnisty koskaan. Hanke kaatuu lähitulevaisuudessa taloudellisiin ja ympäristöseikkoihin. Sitä ennen johtajat jättävät koko hankkeen kuin rotat uppoavan laivan.

Mutta "Jekku", se on tosi veikeä nimi liito-orava-logolle. Moraalifilosfiasta kiinnostuneena en voi olla vertaamatta näitä eufemismeihin ja käsitteisiin liittyviä asioita paljon isompiin yhteyksiin, joissa ihmisiä pilkattiin ja heidän ihmisarvonsa poljettiin lokaan. Natseista oli hirveän hauskaa pilkata ihmisiä käyttämällä esim. Treblinkan kaasukammiolle johtavasta tiestä nimitystä "Himmelweg" (tie taivaaseen).

"Jekku" ja liito-orava-logo on analoginen natsien kielenkäytön kanssa, vaikka turvevoimabisneksen mielestä saatankin olla fanaatikko. Mikäli arvostatte uhanalaisten ja yleensä eläinten oikeuksia, tässä ei ole mitään kärjistystä. Miettikää itse miltä tuntuisi, jos ihmisiä, esim. intiaaneja, tuhottaisiin vaikka Amerikan intiaanisotien tyyliin joltakin alueelta ja projektin symboliksi/logoksi valittaisiin intiaani ja sille vielä lempinimi "Jekku".

KALEVI TYNKKYNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.