Viihdykettä pitkin päivää

Ainakin netin ääressä viihdytään monilla työpaikoilla. Näin on, mikäli uskomme männä viikolla lehtiuutisen kertomana, että pornosivujen kävijäpiikit osuvat - ei suinkaan viikonloppuihin, vaan arkipäivinä kello 9-11 ja 13-15 välisiin aikoihin.

So whatko? Ihan kuten haluat. On sitä ennekin koettu suurta epäluuloa virkamiehen huvittelutaipumuksiin työnantajan ajalla tai välineillä.

Urani alkuaikoina minulle kerrottiin, että kyläkoulun johtokunta oli kokoontunut jokunen vuosi aikaisemmin pohtimaan, voiko koululle hankkia rainakonetta.

Oli näet vaarana, että opettaja katselee siellä iltaisin rainoja vain huvitellakseen. Tiedetättehän varmaan, että rainakone on sellainen pieni, ikäänkuin diaprojektorin aikaisempi versio.

Parhaassa tapauksessa filmiä vedettiin käsin, jos ei kaikki toiminut.

Sitten vasta olikin oltava varovainen, kun koululle hankittiin televisio. Ensin kerättiin sanomalehtipaperia koulun lähellä oleva lato täyteen sitten lastattiin ne kuorma-autoon ja saatiin vihdoin oma televisio kouluun.

Ei olisi ollut suotavaa, että illalla luokan ikkunasta olisi välkkynyt sininen valo ohikulkijan hämmästykseksi.

Sain myös itse kokea, miten hyvää huolta pidettiin kunnan ja koulun omaisuudesta. Opiskeluaikana, siis vasta aikaihmisenä, saatoin opetella soittamaan.

Olihan meillä kämppiksen kanssa Jyväskylän Tellervonkadulla harmooni, mutta vaikeutena oli se, että kuivaharjoittelimme tapit kiinni, koska luennot alkoivat aikaisin ja päivä kaikkine kiemuroineen ja harjoituksineen kesti niin myöhään, ettemme voineet arkisin säälliseen aikaan "ääneen" soittaa.

Siksipä kotona käydessä viikonloppuisin halusin harjoitella soittoläksyjä koululla, jossa oli kylän ainut harmooni.

Ei riittänyt, että koululla asuva opettaja antoi luvan, vaan se piti kysyä myös johtokunnan puheenjoihtajalta.

Entäpä, kun kouluun tuli tarkastaja ja myös irtaimisto katsastettiin, niin myös sakset, jopa rikkoutuneet puolikkaat piti olla esillä, ettei nyt vaan....

On ainakin yksi työsektori, joka vielä 1960-luvulla otti työstään ylimääräistä viihdykettä, nimittäin Sentraali-Santrat.

He paitsi tekivät työnsä ja auttoivat, ja myös pitivät kylän asiat ajantasalla, joskus solmuja aukoen, joskus ne tiukempaan sitoen! "Turhoa sille soitat. Män toas tuonne illalla, ja eivätkä oo vielä varmaan herännä?"

LEENA ROIVAINEN Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Lyhyet

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.