Viikkorahat loivat ahneuden

Nyt, kun olemme taloudellisesti suossa, tulee mieleeni miten tähän on jouduttu. Olen 97-vuotias ja nähnyt kuinka tähän on tultu. Aloimme antaa lapsillemme viikkorahaa. Varakkaammat antoivat rahaa enemmän ja lapset huomasivat, että tämähän on kivaa, tällähän saa kaikkea, tätä pitää saada lisää.

Nyt nämä lapset ovat korkeasti koulutettuja ja johtavissa asemissa olevia. He ovat menettäneet suhteellisuuden tajunsa. Palkat hipovat pilviä ja eläkkeetkin ovat sen mukaisia. Lisäksi heitä palkitaan erilaisilla bonuksilla ja kultaisilla kädenpuristuksilla. Summat ovat usein käsittämättömiä.

Nyt etsitään maksumiehiä ahdinkoon ja kohteeksi on otettu jopa lapsilisät, jotka on tarkoitettu vähävaraisten elämän helpottamiseen ja jokapäiväiseen tarpeeseen.

Varakkaat laittavat lapsilisät lastensa tileille korkoa kasvamaan, josta ne voi sitten vanhempana mukavasti nostaa vaikka omaa asuntoa varten.Suuri virhe tehtiin myös silloin, kun voittojen huumassa siirrettiin tehtaita halpatyömaihin.

Ennen ei ollut koulukiusaamista. Kukin oppilas toimi vuorollaan järjestäjänä. Hänellä oli sininen vihko, johon hän kirjoitti häiriköijän nimen. Häirikköä rangaistiin jälki-istunnolla.

Työelämässä kaikki oli hyvin. Työtä tehtiin hyvillä mielin ja aikaa oli jopa pieniin rupatteluhetkiin työn lomassa. Eläkkeelle jäätyä kaipasi entisiä työtovereita. Sitten alkoi rationalisoinnin aika ja kuvaan tulivat ”kellokallet”. Kellokalle seurasi kello kourassa paljonko aikaa kuhunkin työvaiheeseen kului ja sen mukaan maksettiin palkkaa.

Toimihenkilöillä oli kuukausipalkka ja työntekijöille maksettiin joko tunti- tai urakkapalkkaa. Ahneus on saanut aikaan tämän nykyisen talousahdingon ja nyt pitäisi eläkeikiä nostaa ja tehdä ylitöitä palkatta. Työ vie ihmisiltä suurimman osan aikaa niin ettei sitä riitä tasapainoiseen perhe-elämään.

Lapselle ei ehdi syntyä tervettä lapsi–vanhempi-suhdetta ja tämä taas johtaa myöhemmin päihteiden ja huumeiden käyttöön. Olisiko aika pohtia josko yhteiskunnan suuntaa voisi muuttaa, jos se vielä on mahdollista.

Saara Laukkanen

iso-mummi

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.