Viikoittain kiusattuja oppilaita voi olla yli 10 000

Uusimman Kouluterveyskyselyn mukaan 7 prosenttia eli noin 7 000 kyselyyn vastanneista peruskoulun 8.–9.-luokkalaisista kokee jatkuvaa kiusaamista. Ammattikoulun 1.–2.- luokilla opiskelevista kiusatuksi joutuu noin 1 400 ja lukion 1.–2. -luokilla noin 500 nuorta.

Mikäli 7.-luokkalaisiin ja toisen asteen 3. vuoden opiskelijoihin pätevät samat prosenttiosuudet, yli 10 000 yläkoulun ja toisen asteen oppilasta joutuu kiusatuksi viikoittain. Ilmiö on samankaltainen ympäri Suomea.

Kuntien kanssa yhteistyössä toteuttamamme lasten ja nuorten päihde- ja hyvinvointikyselyt kertovat samaa. Tämä on vakavaa. Jatkuvan kiusaamisen uhriksi joutuminen nostaa merkittävästi syrjäyttävien tekijöiden riskiä, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmia.

On kestämätöntä, että niin moni joutuu kiusatuksi. Vaikka Kouluterveyskysely kertoo suomalaisnuorten kouluviihtyvyyden kasvaneen, on se uusimman Pisa-tutkimuksen mukaan yhä kansainvälisesti alhaisella tasolla. Muut Pohjoismaat sijoittuvat kansainvälisessä vertailussa keskitason yläpuolelle, Suomi on viimeisten joukossa. Myös Venäjä on edellämme.

Uusien opetussuunnitelmien perusteiden luonnokset ovat tänä vuonna olleet lausuntokierroksilla. Luonnoksissa on huomioitu myös oppilaiden osallisuus.

Oppilaiden osallisuuden edistäminen on keskeistä kouluviihtyvyydelle ja -hyvinvoinnille. Oppilaiden pitää voida kokea olevansa mukana vaikuttamassa koulun asioihin. Jos oppilaat otetaan mukaan esimerkiksi kiusaamisen puuttumisen käytänteiden kehittämiseen, se sitouttaa heidät puuttumaan kiusaamistapauksiin. Tällöin jo alaluokilla vahvistuu usko mahdollisuuksiin vaikuttaa omaan elämään ja koko yhteiskuntaan. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin vähentää syrjäytymistä ja ääri-ilmiöitä kuten radikalisoitumista.

Pelkät muutokset opetussuunnitelmaan eivät riitä, työhön pitää kohdentaa myös riittävästi resursseja. Pyrkimykset ovat hyviä, mutta jos samaan aikaan kunnat leikkaavat koulujen resursseja, työ on hölmöläisten peiton jatkamista.

Sampo-Ilmari Tuhkalehto

toiminnanjohtaja

Music Against Drugs ry

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.