Viinan hinnan korotus ei riitä

Nyt kun viinan hinnan lasku joku vuosi sitten on todettu virheeksi alkoholipolitiikassa, ei mielikuvitusta paljon tarvitse, kun vuorossa on nyt korotus. Kaikista ministereiden ja monen muun kirjaviisaan ehdotuksista tuntuu olevan maalaisjärki kaukana. Liimataanko alkoholin haitoista kertovia tarroja pulloihin? Se on yksi hengen tuote, jolle ei voi edes nauraa.

Lähden pohdiskelussani siitä, että nyt aikuisiässä olevat liikakäyttäjät ovat jo menetetty sukupolvi. Pelastusta ei myöskään löydy vuosia jokaisella paikkakunnalla matkahuollon ympärillä pyörivälle ja vaihtuvalle porukalle. Jos siihen sakkiin joutuu, ei tarvitse olla kuin puoli vuotta ja on pysyvää ongelmajoukkoa. Eikä liene kenellekään outoa, kuinka kovasti viikatemies on viime vuosina sitä porukkaa harventanut.

Suomessa ei enää toimi katkaisuhoito muuta kuin isolla rahalla. Sen taas tietää jokainen, kuka sen hoidon voi hyväkseen käyttää.

Siksi olisi uskallettava lähteä lastemme ja lastenlastemme parempaan huomiseen tähtääviin toimiin. Uskallan väittää, että television vaikutus lapsiin on vielä kasvava.

Miksi siellä katsotuissa sarjoissa Salatuista elämistä Lehmän vuosiin on mallina juopottelu?

Kaljaa, viiniä ja mieletöntä örveltämistä lapsista vanhuksiin. Kielenkäyttö on ala-arvoista ja sille vielä nauretaan. Mihin on jäänyt, vieraan tullessa taloon, kahvin tarjoilu? Tällainen viihdetarjonta ei voi olla hyväksi kehittyvälle lapselle.

Muutenkin tv:n ohjelma-aikaa pitäisi arki-iltoina supistaa. Samoin ravintoloiden aukioloaikaa. Sillä olisi myönteinen vaikutus lasten koulujaksamiseen ja aikuisten työmoraaliin.Vähenisi puheet työuupumuksesta. Kaikista valistuksesta on tullut ongelmissa hyssyttelyä.

Ettei vain tule henkisiä ja pysyviä traumoja. Hurjinta ymmärtää on jo pienellä paikkakunnalla se, että raskaana oleva nuori äiti työntää vaunuja tupakka hampaissa kaljapaikkaan. Käy välillä katsomassa nukkuuko pienokainen. Neuvolatyöntekijän luento on kilttiä ja tutut samanikäiset siellä kapakassa vielä haluaa tarjota pienituloiselle äidille toiset.

Jos joku väittää, että on keksittyä tämä tarina, niin menkääpä kartsalle.

Meillä Suomessa on ollut kieltoja ja rajoituksia paljon enemmän silloin, kun alkoholin kulutus oli 1,5 litraa henkilöä kohden. Nyt puhutaan yli kymmenen litran luvuista. Siksi valistuksen malli on muutettava. Tavoitteet on asetettava kauemmaksi. Tämä hinnan korotuksilla tai laskemisilla keinottelu ei johda mihinkään.

URPO IHALAINEN Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.