Viitasaari ajan hermolla

Todella hyvä uutinen tuli Viitasaarelta. Viitasaarta kiinnostaa yhteinen kunta Saarijärven kanssa. Viitasaari on ajan hermolla. Saarijärvi sen sijaan ei ole. Se leikkii vaikeasti kosittavaa morsianta.

Valtuutetut eivät ensituntumalta suostu edes kuntajakoselvitykseen. Ottivat herneet nenäänsä, kun kuuden kunnan liitosneuvottelut eivät johtaneet tulokseen vuonna 2006. Avarakatseiset valtuutetut ovat saarijärviset itselleen valinneet.

Pitäisikö jo viimein tunnustaa tosiasia, että meillä on edelleen ainakin puolet liikaa kuntia? Maaseutukunnissa työvoiman määrä romahtaa ja eläkeläisten määrä kasvaa rajusti. Huoltosuhde tulee 10-20 vuodessa kestämättömäksi.

Koko maa, valtionkin talous, on suurissa ongelmissa tulevan huoltosuhteen kanssa. Kansantaloutemme ei kestä enää yli 300 kuntaa. Viitasaaren tapaiset kosinnat ovat erittäin järkeviä ja tervetulleita. Isompiin kokonaisuuksiin on mentävä, ennemmin tai myöhemmin, vapaaehtoisesti tai pakolla.

Nyt olisi Kinnulalla, Pihtiputaalla, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Kannonkoskella ja Karstulalla tuhannen taalan paikka mennä mukaan Viitasaaren esittämään selvitykseen. Siinä kunnat voisivat esittää omia ehtojaan ja/tai toivomuksiaan mahdolliselle liitokselle. Muodostakaa Viitasaaren seutukunta. Tämä tuskin haittaisi Wiitaunionin yhteistyötä. Jospa sitten Viitasaaren kepulaisetkin valtuutetut olisivat seutukunnan takana?

Paavo kyntäköön kivistä peltoaan salomaillaan. Kun aura on kivissä tarpeeksi tylsynyt, niin Paavo suorastaan pyytää päästä mukaan.

Sitten se voikin olla vaikeaa. Ehtoja ja/tai toivomuksia Viitasaaren seutukunta ei sitten enää välttämättä kovinkaan korkealle noteeraa. Ei voi. Yhden myöhäisheränneen takia ei ole mitään järkeä koko pakettia avata.

Kannattaisiko Saarijärven kuitenkin harkita asiaa tosissaan uudelleen uudelta pohjalta? Olisikohan Äänekoski kiinnostunut kivisistä pelloista - sitten joskus?

JARMO JÄÄSKELÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.