Viljelijävastaisuus on outoa

Arvoisat tekstiviestipalstalla viljelijöitä viime aikoina mollanneet henkilöt ja muut lukijat, kuinka monta maanviljelijää oikeasti tunnette?

Jos luku lähentelee nollaa, olisikohan syytä ensin tutustua ja perehtyä asioihin ennen kuin alkaa arvostella toisia "vähätöisiksi siipeilijöiksi".

Karjatiloja päivittäin työssäni kiertävänä ja maitotilan tyttönä tiedän, että maanviljelijät ovat kaikkea muuta kuin laiskoja. Näin kesäaikaan he työtunteja laskematta ja yöunistaankin tinkien tuottavat meille hyvää, puhdasta ruokaa.

Ensiksi pitäisi varmaan selventää maataloustuen käsitettä. Maataloustukia maksetaan siksi, että me kuluttajat voisimme ostaa edullisempaa ruokaa. Valtaosa viljelijöistä ottaisi korvauksen mieluummin tehdystä työstä eli kunnollisena tuottajahintana kuin tukihakuviidakossa seikkailemalla.

Mutta ovatko kuluttajat valmiita maksamaan ruuasta niin, että se kattaa viljelijän tuotantokustannukset ja että sillä vielä eläisikin? Muistuttaisin, ettei kaupassa maksamamme ruuan hinta todellakaan päädy suoraan viljelijän pussiin.

Nimimerkille "Tosi on" (31.5.): kannattaisikohan lukea lehtijutut otsikoita pidemmälle? Mainitsemasi max 15 000 euron ylimääräinen tuki on kriisitukea taantuman seurauksena ylivelkaantuneille tiloille.

Sitä maksetaan lähinnä vain juuri investoineille tiloille, jotka tuottajahintojen romahtamisen seurauksena, kustannusten samaan tahtiin laskematta ovat ylivelkaantuneet. Tuki on siis harkinnanvaraista ja se maksetaan vain kerran, eikä sitä ole vielä edes pantu täytäntöön.

"Kerro" nimimerkille (31.5.) tiedoksi, että sukupolvenvaihdoksissa tilan arvoon lasketaan koko tilan omaisuus, myös metsät. Aloittava yrittäjä maksaa tilasta verottajan katsomasta käyvästä arvosta puolet tai mikäli kauppahinta on pienempi, niin lisäksi lahjaveroa valtiolle.

Tilojen hinnat ovat sukulaisten välisissä kaupoissa markkinahintoja alemmat, sillä eiväthän vanhemmat yleensä halua kiskoa lapsiltaan viimeistä senttiä ja tehdä muutenkin joskus niin kivistä yrittäjän alkutaivalta vielä kivisemmäksi.

Toisinaan vieraiden ihmisten välisiäkin kauppoja tehdään sukupolvenvaihdosehdoin, mutta harvassa ovat ne täysin muulta alalta tulleet uudet viljelijät. Hekin toisivat kuitenkin kaivattua tuoretta verta alati harvenevaan viljelijäjoukkoon.

Maaseudun tulevaisuudessa (31.5.) uutisoitiin viljelijöiden keskimääräisen tulon kasvaneen kymmenen viime vuoden aikana 1,6 prosenttia eli suuruusluokka on lähes samaa kuin meidän palkansaajien kertakorotukset.

Eli eiköhän unohdeta toistemme kadehtiminen ja nautitaan Suomen suvesta, joko sitten töitä tehden tai lomaillen, keille kesälomia on suotu. Niin ja erityisesti viljelijöille jaksamista ja työniloa!

ANNUKKA MAKKONEN Hankasalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Mykkäsen malli lisäisi kivihiilen käyttöä

Poliittisen poliisin paluu

Kiristäjät liikkeellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.