Viljelty pelto tai laidun ei ole retkipaikka

Koronakevät lisäsi luonnossa liikkumista (KSML 29.6.). Neljännes suomalaisista kertoo luontosuhteensa kehittyneen kuluneen kevään aikana. Kansallispuistot ja lähiluonto ovat täyttyneet retkeilijöistä.

Meillä Suomessa jokamiehenoikeudet ovat laajat ja mahdollistavat retkeilyn luonnossa lähellä ja kaukana. Voimme mm. liikkua luonnossa jalan, pyöräillen tai hiihtäen, poimia marjoja, sieniä ja ja kukkia ja jopa tilapäisesti yöpyä toisen ihmisen maalla! Upeita oikeuksia, voimme kutsua itseämme etuoikeutetuksi.

Kaikkea liikkumista luonnossa jokamiehenoikeudet eivät silti salli. Moottoriajoneuvolla ajo ja tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan.

Oikeuksien ulkopuolelle jää myös kulkeminen viljelyksessä tai eläinten laidunnuksessa olevalla pellolla. Pelloilla kasvatetaan ihmisille tulevalle talvelle esimerkiksi leipää, olutta, rypsiöljyä ja maitoa. Huoltovarmuutemme kannalta siis merkityksellisiä tuotteita.

Ihmisten ja ajoneuvojen kulku pelloilla ja laitumilla voi pahimmillaan vahingoittaa satoa merkittävästi, rikkoa aitaukset sekä pelästyttää eläimet. Puhumattakaan ihmisten luontoon jättämistä tölkeistä, hampparipusseista, sohvista ja jopa kattiloista, jotka tuhoavat luontoa ja aiheuttavat suuria ongelmia viljelijöille, koneille sekä eläimille.

Kukkivat rypsipellot ja laiduntavat lehmät ovat Suomen luonnon monimuotoisuudelle elintärkeitä ja kuuluvat perinnemaisemaan. Myös Instagram-kuvat ja Tiktokit saavat upean taustan Suomen luonnosta.

Muistathan kuitenkin ottaa kuvasi ja ihastella eläimiä hyvän matkan päästä tieltä. Jos haluat lähietäisyydelle, ole yhteydessä tilallisiin.

Keski-Suomessa on monta hienoa kotieläinpihaa ja tilojakin voit löytää vaikka REKO-rinkien kautta sekä Keski-Suomen ruokakartasta. Eläimet, tuottajat ja luonto kiittävät!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.