Viranhaltijat tahtovat mitätöidä valtuuston

Kunnallisen demokratian kannalta on olennaista, että valtuustossa käsitellään tärkeitä kuntalaisia koskevia asioita ja samalla käydään julkista keskustelua esityksistä ja päätöksistä. Jyväskylän ylin viranhaltijajohto haluaa vastoin luottamushenkilökyselyn tuloksia hallintosääntöesityksellään siirtää valtaa pois valtuustolta ja muilta luottamuselimiltä viranhaltijoille.

Hallintosääntöesityksessä ollaan siirtämässä päätöksiä pois myös kaupunginhallitukselta viranhaltijoille. Asioista päätettäisiin jatkossa julkisuudelta suljetuissa kokouksissa, jossa demokraattinen edustavuus ei ole kattava. Kaavapäätökset voisi tehdä kaupunginhallitus valtuustoa kuulematta.

Valtuutettuja on siis hallintosääntöesityksessä kuultu, mutta ei kuunneltu, kuten moni kuntalainen on aistinut saman kaupungin asukasiltojen jälkeen. Päätöksien jälkeen vastuu jää edelleen valtuutetuille.

Keskustan näkemyksen mukaan valtuustolle ei riitä se, että kerran valtuustokaudessa eli kerran neljässä vuodessa päivitetään mm. kuntastrategia, kaavoituskatsaus ja palveluverkko.

Me haluamme tuoda julkiseksi ja julkisuuteen kuntalaisia koskettavat asiat myös koulujen, terveysasemien, kirjastojen ja vanhuspalvelujen osalta. Valtuuston ei edelleenkään pidä päättää lillukanvarsista, vaan kuntalaisia koskevista tärkeistä asioista.

Keskustan ryhmä ei tällaista nyt esitettyä demokratian alasajoa hyväksy. Emme hyväksyneet tätä aikaisemminkaan, mutta valtuuston demokraattinen tahto päätti toisin.

Toivottavasti nyt myös muut havahtuvat tähän. Mikäli muutosta ei tule, voimme pitää vain 1–2 valtuuston kokousta vuodessa, jossa käsitellään tilinpäätös ja talousarvio.

Mikäli tuleva hallintosääntöesitys on edelleen valtuustoa ja sen asemaa ylimpänä päättäjänä halventava, tulemme valtuustossa esittämään asian palautusta ja muuttamaan hallintosääntöä kuntalaisten ja valtuuston tahtoa kunnioittavaksi.

Yhteisten asioiden hoidossa ja päättämisessä tulee enemmänkin varmistua luottamushenkilöiden riittävän laajasta päätösvallasta kuin karsia demokratiaa kaupunginjohtajan esittämällä tavalla.

Jari Colliander

puheenjohtaja

keskustan valtuustoryhmä

kuntavaaliehdokas

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Koulukiusaamisen on loputtava

Yksinäisyys yhä suurempi ongelma Suomessa

Lyhyet

Lyhyet

Kunnallisen itsehallinnon ja kansanvallan alasajo jatkuu

Lisää resursseja oikeusturvaan ja turvallisuuteen

Lyhyet

Pikapolitiikka vaarantaa koulutuksen kehittämisen

Lyhyet

Koiran kanssa et ole yksinäinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.