Viranomainenko ystävä?

Päätoimittaja Pekka Mervola kirjoitti (Ksml 4.10.) vallan ongelmallisuudesta ja viranomaisten nauttimasta luottamuksesta. Tärkeä havainto oli usko yhteiskunnan hyvään valtion koossa pitävänä voimana. Tämä voi toteutua vain luottamuksen vallitessa.

Virkavalta ei kirjoituksessa saanut arvonantoa yksilön näkökulmasta. Poliisi ja oikeuslaitos oli nostettu tikun nokkaan.

Yksilöllä (kuntalaisella) on perustuslain mukaan oikeus hyvään hallintoon, jonka tärkeitä takeita ovat avoimuus ja julkisuus. Yksi tae on virkamiehen vastuu virkatoimiensa lainmukaisuudesta (virkavastuu) myös rikosoikeudellisesti ja vahingonkorvausvastuullisesti. Vastuu koskee myös eräitä luottamushenkilöitä.

Kunnissa politiikka polkee lain kunnioitusta alleen. Jääviyttä ei arvosteta. ”Kittilän lakia” (”Multian lakia” Keski-Suomessa) sovelletaan monissa kunnissa. Kysymys on usein rikos- ja vahingonkorvausvastuun piiriin kuuluvista asioista, joita valtuuston yksimielisetkään päätökset eivät laillisiksi tee. Poliisi- ja syyttäjäviranomaisten haluttomuus puuttua ”poliittisiin” väärinkäytöksiin tukee lain kunnioituksen alennustilaa.

Hallintotuomioistuimet ratkaisevat ”väärät päätökset” tai väärinkäytökset vain hallinnollisen menettelyn oikeellisuuden näkökulmista. Varsinainen ongelma jää käsittelemättä.

Kuntien itsehallinnolla on pitkät perinteet ja oikeutuksensakin. Kuntalaiset päättävät omista asioistaan edustuksellisen demokratian keinoin. Kunnanvaltuusto ja -hallitus lopulta päättävät kuntalaisten puolesta.

Kuntalaisen ja kunnan edun kannalta lain polkemisen ongelma on todellinen, ja se näyttää vain kasvavan. Ongelma ei vähene, vaikka kuntien tehtävät ja talous supistuvat.

Onko tällaisella kuntien itsehallinnolla enää merkitystä? Itsehallinto on muuttumassa itsensä irvikuvaksi.

Kuntien taloutta tulisi saada valvomaan ”Kuntatalouden tarkastusvirasto”. Kuntien päätöksentekoa tulisi voida valvoa ja tarvittaessa siihen puuttua kuntien ulkopuolelta. Viranomainen ei voi olla ystävä, mutta kylläkin yksilön turva.

Luottamus hyvä, kontrolli parempi (venäläinen sanonta). Tässä maakuntalehdelläkin on tehtävänsä.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.