Virkkusen puheet kummastuttavat

Ministeri Henna Virkkusen sote-kannanotot (Ksml 26.5.) Jämsän osalta hämmästyttävät. Ministerin mielestä esim. Keski-Suomessa Jyväskylän lisäksi myös Jämsä voisi yltää laajan sote-vastuun kunnaksi (isäntäkunnaksi), mikäli Pirkanmaan puolelta kuntia ryhmittyisi Jämsän ympärille takaamaan riittävä (50000 ) asukas- ja maksajapohja.

Virkkunen ja kokoomus yrittävät runnoa kokoon isoja kuntia ja sen perusteella rakentaa uuteen malliin sosiaali- ja terveyspalveluja. Näin syntyy kunta- ja muita rakenteita, joita ei missään muualla ole tai joiden lainmukaisuuskin on epäselvää.

Järkevintä olisi ensin katsoa, mitkä ylipäätään ovat kunnan palveluvelvoitteet ja sitten paneutua sote-palveluihin ja niiden rahoitustarpeisiin siten, että julkisiin palveluihin oikeasti olisi tulossa vahvennusta.

Maailmalla on malleja, joilla kuntien taakkaa on kevennetty siirtämällä raskaimmat palvelut isommille, mutta silti demokraattisesti hallinnoiduille alueille. Suomessa tätä vastaisi ns. maakuntamalli.

Virkkunen ei näköjään noteeraa sitä, että Jämsän ja Mänttä-Vilppulan sote-yhteisalueyritys epäonnistui pahasti. Tämän jälkeen Mänttä-Vilppula kirjasi sote-lausuntoonsa, ettei vastaavaan kovin nopeasti lähdetä. Yhteistyömahdollisuuksia ko. kaupunki onkin viritellyt sittemmin esim. Keuruun suuntaan.

Mänttä-Vilppulassa pelätään oman sairaalan säilymisen puolesta. Juuri sairaalan menettämisen uhka kaatoi taannoisen yhteisen sotealueen syntymisen Jämsän-Kuhmoisten kanssa.

Mänttä-Vilppulan epäluuloa Jämsää kohtaan osoittaa myös se, että Mänttä-Vilppulan päättäjät torjuivat äskettäin puitesopimuksen, jonka mukaan kaupunki olisi ostanut Jämsän sairaalasta pääosan lonkkaleikkauksista (700000 euroa).

Sekä Mänttä-Vilppulan että Jämsän sairaaloilla on yhteinen yksityinen omistajataho, jonka mänttä-vilppulalaiset epäilevät pelaavan mieluimmin Jämsän sairaalan laariin.

On outoa, että keskisuomalainen kansanedustaja ohjaa Jämsää hakemaan sote-kumppaninsa ensisijassa Pirkanmaalta. Peitellysti ministerin tavoitteena taitaa häämöttää ajatus, että isoista sote-alueista ennen pitkää muodostuisi ”vahvoja kuntia”. Jämsän valuminen Pirkanmalle murentaisi Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyyttä vakavasti. Sitä aiheuttaa jo sairaanhoitopiirin vaihtokin.

Kokoomuksen rummuttama ”julkisten palvelujen varmistaminen” ei toteudu hallintorajoja rukkaamalla. Kunnille lisärahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, lääkäritilanteeseen kunnon korjaus ja jonkinlaiset kynnykset palvelujen palvelujen pirstaloitumiselle ja markkinaehtoistumiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.