Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen toteaa kolumnissaan otsikolla ”Yhteisvastuullista lahjarahaa ei pidä jakaa” (KSML 24.6.) Keski-Suomen laajakaistahankkeen tukiasiasta tavalla, jonka ei uskoisi tulevan entisen kansanedustajan (eli ”lainsäätäjän”) vaan vastuuttoman poliitikon kynästä:

”Edellisten hallitusten aikana Viestintävirasto ja Liikenne- ja viestintäministeriö kieltäytyivät useamman kerran maksamasta Keski-Suomen kymmenen kunnan yhteisen laajakaistahankkeen tukia. ’Liikaa julkista tukea’ oli perustelu. Tapahtumien tausta huomioon ottaen EU ei olisi taatusti puuttunut, jos hallitus olisi tuen myöntänyt.”

Tarkoittaako Pekkarinen, että viranomaisten tulisi toimia lainvastaisesti? Perustuslaissahan (2§) todetaan, että ”Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.”

 

Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston toimien lainmukaisuutta. Hän valvoo myös, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset sekä virkamiehet, julkisyhteisön työntekijät ja muutkin julkista tehtävää hoitaessaan noudattavat lakia. Valtioneuvoston osalta enimmäkseen näin näyttäisi tapahtuvan.

Keskisuomalaisiin laajakaistayhtiöihin liittyen on annettu ainakin 16 hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä kuntien lainvastaisista rahoituspäätöksistä. Lisäksi Viestintävirasto on antanut kielteisen päätöksen seitsemälle tukihakemukselle lainvastaisina.

 

Viranomaiset ovat siis tehneet päätöksensä lakeihin nojautuen. Olisiko hallituksen (mitä Pekkarinen hallituksella tarkoittaa?) tullut jakaa ”korvaukseksi” lahjarahaa laajakaistayhtiöille tai kunnille?

Kunnan vallankäytön tulee perustua lakiin, ja kaikessa kunnan toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Kunnat tekevät kuitenkin päätöksiä siten, että niissä ei aina toimita eikä niitä valvota perustuslain edellyttämällä tavalla. Näin näyttäisi käyneen ongelmissa painiskelevien keskisuomalaisten laajakaistakuntien tapauksessa. Kuntia on 12, siis Pekkarisen mainitsemien kymmenen lisäksi myös Uurainen ja Kuhmoinen.

Huolimatta hallinto-oikeuksien päätöksistä, joissa todetaan lainvastainen toiminta, kunnat jatkavat usein toimintaansa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ovatko kunnanhallitukset menetelleet lainvastaisesti eli jättäneet niille kuuluvan laillisuustarkastuksensa ja niistä aiheutuvien seuraamusten valvonnan tekemättä kunnanvaltuustojen päätösten tultua kumotuiksi hallinto-oikeuden päätöksillä?

Hannu Luotola
Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.