Voiko kansanliike olla väärässä?

Ihmettelin 16.11.2011 tällä palstalla, kuinka turvetuotannon ulkopuolella olevissa vesistöissä humusmäärä voi olla yhtä korkea kuin turvetuotannon vaikutuspiirissä olevissa. Samalla kerroin kokemuksiani metsä- ja pelto-ojituksista. Sitten tällä samalla palstalla julkaistiin 10.12. viime kesän kiintoainemittaustuloksia Kyyjärvestä.

Järven itäpuolelta tulevista vesistä mitattiin kiintoainetta enemmän kuin länsipuolelta tulevista vesistä, joissa mukana oli turvetuotantoalueeltakin tuleva vesi. Turvetuottajien humusosuus mitattiin 2,7 prosenttia. Mistä ihmeestä tulee tuo 97,3 prosenttia. Keskisuomalainen kertoi 16.12. Vapo Oy:n päättämistä 30 miljoonan euron vesienpuhdistusinvestoinnista soillaan.

Se on tietysti hieno asia, mutta Kyyjärvellä olevan mökin omistajana se ei lohduta minua edellisten mittausten valossa. Vaikka turveyhtiö lopettaisi tuotannon kokonaan tai puhdistaisi suovedet juomavedeksi, Kyyjärven vesi ei puhdistuisi siitä tippaakaan. Tuo 2,7 prosentin humusmäärän pieneneminen ei näy veden laadussa, kun tuolle 97,3 prosentille laskuvesiä ei tehdä mitään, päinvastoin metsäojitukset ovat alkamassa uudestaan.

Pelkään, että muiden vesistöjen tilanne on sama. Viranomaiset ovat tienneet turvetuotantoalueiden alhaisen osuuden jo pitkään, mutta jostain syystä he evät ole tuoneet asiaa selvästi esille ehkä vahvan yleisen mielipiteen pelossa. Sanonta, että saadaanpahan edes tuo määrä humusta pois, tuntuu hevosen leikiltä, kun samalla vahingoitetaan kotimaista energian tuotantoa.

Kannattaa käydä katsomassa netissä jatkuvaa mittaustietoa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Maisa-hankkeen mittausasemalta. Mittausasema sijaitsee Saarijärvellä pelto-ojassa, jonka valuma-alue kostuu maa- ja metsätalousalueista (www.luodedata.fi/jamk).

Olemmeko kansanliikkeenä aiheuttaneet suurta vahinkoa kotimaisen energian tuotannolle ja edesauttaneet kivihiilen tuontia? Me kansalaiset voimme erehtyä, kun asiat näyttävät selvästi joltakin ensi näkemältä. Kuten aiemmin kerroin, olin itsekin tekemässä 60-luvun lopussa kantelua ympäristöviranomaisille Kyyjärven silloisesta humustilasta, mutta asia raukesi, kun turvetuotantoa ei ollut vielä aloitettu.

Mutta miten hatarilla tiedoilla ovat lähteneet myös osa ministereistä jopa hallitus tekemään kotimaista tuotantoa ja työpaikkoja vahingoittavia päätöksiä? Ovatko muutkin päätökset yhtä heikolla pohjalla?

EERO MÄNTYLÄ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.