Voiko kukaan haluta oikeasti Harjun suurlukion oppilaaksi?

Jokin aika sitten opinto-ohjaajani kertoi meille Jyväskylän lukiovaihtoehdoista ja kehotti miettimään, minne haluaisimme peruskoulun jälkeen hakea.

Olen jo pitkään tiennyt haluavani lukioon, mutta Jyväskylän tarjoamat vaihtoehdot kuulostavat karuilta: Täällä on kaksi 1 200 oppilaan lukiota, jotka ovat yhdistyneet pienemmistä lukioista vain muutama vuosi sitten.

Tällä hetkellä mietinnässä on näiden kahden sekä aikuislukion yhdistäminen 2 400 oppilaan suurlukioksi Harjulle (KSML 3.5.).

Uutisen mukaan Harjun suurlukiota perustellaan sen tuomilla säästöillä. Mutta onko edullisuus oikeasti tärkeämpää kuin oppilaiden viihtyvyys ja hyvinvointi?

Minulla ei ole käytännön kokemusta lukio-opinnoista, mutta luulen, että suuret ryhmäkoot ja itseoppimisen lisääminen vaikeuttaisivat opiskeluani.

Entä millainen ryhmähenki olisi kahden ja puolen tuhannen oppilaan koulussa?

Suuressa koulussa syrjäytymistä ei huomattaisi eikä erilaisten oppilaiden tarpeita pystyttäisi ottamaan huomioon.

Ennen lukioiden yhdistämistä jokainen saattoi hakea omannäköiseensä lukioon, ja jokaisesta koulusta löytyivät omat perinteet sekä kulttuurit.

Näyttää siltä, että tulevaisuudessa jäljellä on enää yksi tai kaksi vaihtoehtoa, joista molemmat saattavat tuntua vääriltä.

Valinta on kuitenkin pakko tehdä.

Nykytilanteessa myös pienemmät maakuntalukiot alkavat kiinnostaa muitakin kuin minua, vaikka kotoa lähteminen näin nuorena toisi omat ongelmansa.

Haluavatko Jyväskylän päättäjät todella nuorten lähtevän muualle?

En ole tavannut ketään, joka pitäisi lukioiden kokoamista Harjulle hyvänä ideana. Vaikka sanotaan, että opiskelijoiden ääntä kuunnellaan, onko asia todella näin?

Toivon, että lukioiden yhdistämisessä kysyttäisiin lukiolaisten mielipiteitä, ja että ne myös otettaisiin huomioon päätöksiä tehdessä. Perinteisten lukioiden osalta peli lienee Jyväskylässä jo menetetty, mutta nuoria kuuntelemalla voisi löytyä myös sellainen ratkaisu, että suurlukio tuntuisi aidosti houkuttelevalta opiskelupaikalta.

Veera Jokinen

Mankolan koulu 8A

Jyväskylä, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Lyhyet

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.