Voiko masennus tarttua?

Onko läheiselläsi mielenterveys-ongelmia? Oletko kuunnellut hänen huoliaan ja uskollisesti tarjonnut lohduttavaa olkapäätä? Tuntuuko, että taakkasi on liian painava ja että myös oma henkinen hyvinvointisi on vaarassa? Oletko urheasti ja vastaan sanomatta kestänyt kaikki syytökset, mitä tämä läheinen niskaasi kaataa? Tietoisesti, tai tiedostamatta. Olet. Koska sinun täytyy.

Masennus on vakava sairaus, josta parantumiseen tarvitaan aikaa, tahdonvoimaa ja myös ulkopuolisen apua. Kouluterveyskyselyjen mukaan keskivaikeaa ja vaikeaa masennusta sairastaa yläluokkien tytöistä 17–18 prosenttia ja pojista 8 prosenttia. Nuorella masentuneella tämä ulkopuolinen apu saattaa olla esimerkiksi hyvä ystävä.

Monesti unohdetaan, että myös kuuntelijan mielenterveys voi olla koetuksella, jos hän jatkuvasti kuuntelee toisten huolia ja murheita. Varsinkin nuorella on vielä oma henkinen kehitys vielä kesken, eikä jatkuva negatiivisille ajatuksille altistuminen ole kenellekään hyväksi.

Kuvitellaanpa, että Maija on sairastanut vakavaa masennusta jo pitkään ja käy psykologin vastaanotolla purkamassa tunteitaan. Joka tapaamisen jälkeen hän valittaa ystävälleen Liisalle, kuinka turhia nämä käynnit ovat ja että hän on yleensä joka kerta vielä onnettomampi kuin aikaisemmin.

Maija kertoo Liisalle itsetuhoisuudestaan ja aina Liisa ei jaksa kuunnella aivan yhtä tarkkaavaisesti. Silloin Maija sanoo, että ei ihme että hän masentuu koko ajan yhä enemmän. Eihän hänellä ole edes oikeita ystäviä, joita kiinnostaisi auttaa.

Sitten tulee päivä, jolloin Maija lopettaa psykologikäynnit ja Liisasta tulee ainut ihminen, kelle Maija purkaa tunteitaan. Liisa ei uskalla sanoa Maijalle, ettei hän jaksa enää kuunnella Maijan jokapäiväisiä pessimistisiä ja itsetuhoisia ajatuksia. Liisa alkaa olla hyvin väsynyt ja alakuloinen. Kohta hän huomaa myös omien ajatustensa muuttuvan yhä negatiivisempaan suuntaan.

Nuoret kasvaessaan puhuvat yhä vähemmän ja vähemmän tunteistaan vanhemmilleen. Ystävistä tulee yhä tärkeimpiä ja tärkeistä asioista puhutaan yleensä vain nuorten kesken, jolloin jokin tärkeä asia voi jäädä huomioimatta ja asiantunteva apu voi jäädä saamatta.

Vaikeassa tilanteessa olevien nuorten kannattaisi puhua luotettavan ja kannustavan aikuisen kanssa patoutuneista tunteista. Hoitamattomina niistä voi helposti kehittyä jotain paljon vakavampaa.

Tarpeeksi ajoissa asiaan puuttumalla säästyisimme monilta uusilta masennustapauksilta.

Nuoret, puhukaa aikuisille tunteistanne ja kaikesta mikä mietityttää. Kyllä heitä kiinnostaa.

Aino Käyhkö

Mankolan koulu 8A

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.