Voiko vanhus säästää makaamalla?

Vain rikas kunta voi antaa ihmisten maata keskussairaalassa odottamassa hoitopaikkaa, jos nämä ihmiset eivät tarvitse keskussairaalatasoista hoitoa. Rahanyörit eivät vielä silloin ole tiukalla.

Laskelmassani verovarojen vaikutuksesta kuntalaisten palveluissa on kymmenen vanhusta, jotka eivät tule enää toimeen kotona, mutta eivät ole sairaita.

Vanhuus ei ole sairaus, mutta turvattomuutta ja pärjäämättömyyttä se tuo. Siihen on yhteiskunnan lain velvoittamalla tavalla tuotava apua, mutta ei siihen tarvitse sairaalahoitoa. Turvattomuus voi kyllä muuttua sairaudeksi, jos se jatkuu ja alkaa pelätä, kaatuu tai ei osaa hoitaa lääkkeenottoa ja ruokailua.

Laskelma on todellinen ja kerron, että olen asiantuntija asiassa sekä päättäjänä, kuntalaisena, omaisena että entisenä palveluntuottajana.

Valitettavan usein vain rahaa määrittävät tiedot ovat pienenä pirstaletietona ja niitä vartioivat monet eri intressipiirit. Veronmaksajan euron ostovoima ei ole varmasti sataa senttiä.

Hoitopalveluissa euron ostovoima voidaan taata vain oikealla hoidonporrastuksella. Tästä ovat taas vastuussa kuntien johtavat viranhaltijat, hallitukset ja valtuutetut.

Kymmenen vanhusta keskussairaalassa keskimäärin 350 euroa/vrk tekee 3 500 euroa/vrk. Vuodessa pois juoksevat eurot kotikunnasta ovat 1 277500 euroa. Luit oikein, melkein 1,3 miljoonaa.

Vanhuksille olisi ollut oikeampi ja inhimillisempi paikka asumisyksikkö joko kunnallisena tai kunnan ostamana tehostettuna asumispalveluna. Siellä hänen vuokransa olisi maksanut asiakas ja Kela asumistuen muodossa, lääkkeet asukas kuin kodissa ikään, matkansa, vaatteensa, lomansa ym. hän maksaa omista varoistaan ja usein vielä kuntoutuu viettämään laadukasta loppumatkaa iloiten jäljellä olevista päivistä.

Kunnan maksama osuus hänen ympärivuorokautisesta hoidostaan on noin 100-120 euroa/hoidontarpeen mukaisesti.

Siis asia euroina: 10 x 120 = 1 200 x 365 = 438 000 euroa. Näin hoidettuna nuo ihmiset toivat makaamalla säästöä asuinkunnalleen 840 000 euroa.

Tästä voi siis lukea, että samalla rahalla olisi kotikunnassa hoidettu 30 asukasta 365 päivänä vuodessa.

Asian hyvää hoitoa ei ole eri hallinnonalojen välinen kilpailu määrärahoista. Eikä laskelmani vanhuksille tullut edes tuosta makuusta painehaavaumia ja uskon, että monen sielun haavatkin parantuivat maatessa oikeassa paikassa.

Ajatteleminen tuottaa tai maksaa.

Kyllähän lääkäri Pellinen osasi asian ilmaista; on suurta tuhlausta olla ajattelematta järjellä, kun se kerran on annettu.

REETTA KORJONEN Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

Kukaan ei valvo Kelaa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.