Yhden luukun periaate vakavasti sairaille

Haluan tehdä ehdotuksen sotesta päättäville poliitikoille ja tuleville operatiivisille johtajille.

Tulevassa sotessa on kysymys monellakin tapaa erittäin isoista asioista. Asioita on konkretisoitava, että me kaikki ymmärtäisimme, miten meitä ihmisiä voitaisiin auttaa ihmisinä ja yksilöinä eikä vain prosessiin kuuluvina osasina tai tapauksina.

Otan esimerkin läheiselleni tapahtuneesta ja aivan alkuun haluan kiittää kaikkia hoitohenkilöstöön kuuluvia kaikissa mukana olleissa yksiköissä, varsinkin terveyskeskussairaala Kyllön os. 5:n hoitohenkilökuntaa lääkäreineen. He kaikki tekevät parhaansa, mutta haluaisivat varmaan tehdä vieläkin paremmin.

Läheiseni sairastaa Alzheimerin tautia, diagnosoituna seitsemättä vuotta. Tähän saakka olemme pärjänneet melkein omillamme, vaikka läheisen tauti alkaakin olla jo vaikeassa vaiheessa.

Käyn itse vielä kokoaikatyössä jonkin aikaa, jos tilanne vain sallii. Läheiseni meni sovitulle noin viikon hoitojaksolle toista kertaa elämässään muistisairaiden hoitokotiin perjantaina. Omaishoitajana tarvitsen myös vapaata, että jaksan tulevan sitten paremmin.

Maanantaina soitettiin, että haettehan läheisenne pois, koska hoitokoti ei hänen kanssaan pärjää läheiseni aivan uusien käytöshäiriöiden takia.

Hoitopaikassa hänelle oli annettu rauhoittavia lääkkeitä keskustelematta allekirjoittaneen kanssa. Läheiseni ei ole tarvinnut rauhoittavia tähän mennessä.

Syy tähän yllättävään käänteeseen jää ehkä kokonaan selvittämättä. Kävin hakemassa läheiseni kotiin ja ajattelin, että tilanne rauhoittuu, kun jään hoitamaan häntä pariksi päiväksi kotiin.

Levottomuus jatkui niin, että soitin apua seuraavana iltana ja hänet vietiin keskussairaalan keskitettyyn päivystykseen, josta hänet siirrettiin yöllä n. tunniksi terveyskeskussairaalan osastolle, jossa hänen kanssaan ”ei pärjätty” ja palautettiin takaisin keskussairaalan keskitettyyn päivystykseen saman yön aikana.

Päivystyksestä hänet siirrettiin seuraavana päivänä muistisairaiden toiseen yksikköön iltapäivällä, josta hänet illalla n. klo 21 aikaan siirrettiin takaisin keskitettyyn päivystykseen. Siinä välissä olin ehtinyt viedä hänelle kaikki tarvittavat vaatteet, lääkkeet ja hygieniatarvikkeet muistisairaiden yksikköön.

Päivystyksestä hänet siirrettiin yöllä tk-sairaalan toiselle osastolle, joka oli siis 8. paikka perjantaista seuraavan keskiviikon ja torstain väliseen yöhön mennessä. Siellä lääkäri pyynnöstäni lupasi, että nyt pompottelu riittää.

Kahdeksas paikka ihmiselle, jolle jokainen vieras paikanvaihdos on myrkkyä, sekoittaa elämän täydellisesti. Tällä kiertomatkalla läheiseni sai A-influenssan ja makasi lopulta tk-sairaalan osastolla 39,8 asteen kuumeessa täysin voipuneena. Kukapa ei olisi moisen ”rallin” päätteeksi.

Hyvät nykyiset ja tulevat poliittiset päättäjät ja operatiivisesta johtamisesta vastaavat: Aikaisemmin puhuttiin ihmisen kokonaisvaltaisesta hoitamisesta, mutta sotessa se näyttää jääneen taka-alalle rakenteita mietittäessä. Prosessiin taitaa olla tulossa lisääkin palasia.

Ehdotan, että muistisairaille ja miksei muille vakavaa sairautta poteville, nimetään paikka, mistä hän saa oikeasti apua erilaisiin vaivoihinsa tai tilanteisiin, riippumatta siitä ollaanko perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon tai muun aidan sisällä.

Tulisi olla yksi paikka, joka voi olla jonkin matkankin päässä, kunhan se on se yksi ”luukku”. Ei alati vaihtuvat asiantuntijat ja hoitajat kuten nyt, vaan tutut raamit ja tutut ihmiset ympärillä. Ymmärrän sen, että akuutti sairaus vaatii kulloinkin tilanteen mukaiset hoidot.

En odota vastauksia miltään taholta, odotan ja toivon, että sote-ratkaisuja ihan oikeasti mietitään potilas/ asiakas ensin -periaatteella kaikissa tapauksissa.

Tupla Wee

Julkaisemme tekstin poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.