Yhdenvertaisuus luo tulevaisuuden hyvinvointia

Vaikka suurin osa YK:n jäsenvaltioista on liittynyt naisten oikeuksien sopimukseen ja ne ovat täten velvoitettuja kehittämään lainsäädäntöään naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän poistamiseksi, tasa-arvo ei toteudu vielä ollenkaan täydellisesti.

Ihmisoikeudet kuuluvat myös tytöille. Silti tyttöjä sorretaan. Kehitysmaissa käytetään lapsityövoimaa, aseellisissa konflikteissa tytöt voivat joutua sotilaiksi tai seksiorjiksi. Tyttöjä hyväksikäytetään sukupuolensa vuoksi.

Julmaa, mutta niin surullisen totta. Myös tyttövauvojen abortointi tai surmaaminen synnytyksen jälkeen on vieläkin tavallista joissakin Aasian maissa ja tyttöjen sukuelinten silpominen monissa Afrikan maissa.

Tyttöjen syrjintää on edelleen myös koulutuksessa. Vaikka kansainväliset sopimukset edellyttävät yhdenvertaisuutta sukupuolten välillä, tytöt kohtaavat syrjintää eri muodoissa läpi elämän. Muun muassa lapsiavioliitot ja väkivalta loukkaavat tyttöjen ihmisoikeuksia eri puolilla maailmaa. Köyhimmissä maissa tilanne on kaikkein vaikein, erityisen heikosti tyttöjen oikeudet toteutuvat Afrikassa.

Kansainvälinen sopimus lapsen oikeuksista huomioi ihmisoikeudet lapsen näkökulmasta ja korostaa lapsen oikeutta turvalliseen lapsuuteen, leikkiin sekä kehitystasoaan vastaavaan kohteluun. Sopimusvaltiot ovat sitoutuneet turvaamaan ihmisoikeudet kaikille. Valtaosa maailman valtioista on liittynyt sopimukseen.

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen ja tasa-arvon edistäminen tuovat yhteiskuntaan hyvinvointia. Sijoitus tulevaisuuteen on tehtävä nyt.

Tuula Peltonen

Keski-Suomen Demarinaiset

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.