Keski-Suomessa monet kunnat tekevät tappiollisia tuloksia. Verotulot vähenevät, mutta kustannusrakenne ja toiminnot pysyvät ennallaan.
Tässä yhteydessä voi kysyä, täytyykö joka kunnassa olla talous-, henkilöstö-, tieto-, kiinteistö-, ym. hallinnon toimintoja?
Myöskin ydintoimintaan eli terveydenhuoltoon, infrastruktuuriin, kuntarakenteeseen ja koulutukseen liittyy paljon päällekkäistä hallinnollista toimintaa, käyttöomaisuutta ja investointeja.
Mielestäni Keski-Suomessa kannattaisi tutkia mahdollisuus palvelukeskuksen perustamiseen hoitamaan alueen kuntien johto- ja tukitoimintoja.
Yhtenäiset prosessit ja tietojärjestelmät takaisivat myös toiminnan tehokkuuden vertailtavuuden eri kuntien välillä ja raportointikin näin yhtenäistyisi.
Lisäksi kuntarakenteen muutos olisi helpompi hallita, kun tiedot ovat jo samassa tietokannassa ja prosessit yhteneviä.
Ja mitä tärkeintä, kuntien keventynyt organisaatio tuottaisi aikaa myötä myös säästöjä ja vähentäisi painetta veronkorotuksiin ja ehkä myös rakennemuutoksiin.
Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisen Mielipide-osastolla.
Kari Halttunen
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.