Yhteiskunta ajaa nuoria anoreksiaan

Oletko koskaan katsonut itseäsi peilistä ja sanonut itsellesi ”Olen ruma, lihava, minulla on outo nenä tai liian isot korvat”?

Pystyisitkö sanomaan nuo asiat toiselle?

Nuorilla on usein vääristynyt minäkuva. Oma keho tuntuu vieraalta, eikä sitä osaa arvostaa.

Yhteiskunta ajaa nuoret epävarmoiksi omasta ulkonäöstään ja antaa tietynlaisen oletuksen siitä, miltä pitäisi näyttää ja millainen pitäisi olla.

Mallimaailma ja mainokset saavat nuoret uskomaan tietynlaiseen ulkonäköön. Esikuvista tulee esikuvia vain ulkonäön perusteella.

Kun nuori vertaa itseänsä ihailemaansa ulkonäköön, katoavat­ useimmiten omat hyvät puolet ja se, miltä itse näyttää.

Muotinäytöksissä vaatteet näytetään nälkää näkevien mallien päällä, ja mallinurasta haaveilevalla nuorella on varmasti käynyt mielessä, ettei näytä lainkaan samalta kuin lavalla olevat mallit.

Mikään ei merkitse niin paljon kuin ulkonäkö, ei edes terveys. Terveysvaikutuksista ei välitetä, kunhan vain olisi laiha.

Nuoren katsoessa televisiota tulee huomaamattakin vertailtua itseään. Mainoksissa harvoin näkyy ylipainoisia ihmisiä tai muka ei niin kauniita. Normaalipainoinen ihminen saattaa nähdä muotinäytöksien jälkeen itsensä lihavana.

Mallit voisivat olla normaalipainoisia ihmisiä, ilman nälkään näännyttämistä ja oman ulkonäön hektistä tarkkailua. Ihmisille ei tulisi niin paljon ulkonäköpaineita, kun mediassa ja lehdissä olevat ihmiset olisivat omana itsenään.

Ihmisten ei tarvitsisi ajatella enää tavalla, joka satuttaa heidän omaa kehoaan ja mieltä, sillä se on todella raskasta psyykkiselle terveydelle.

Se, mitä näet lehtien kansissa, on pelkkää fiktiota: sileä ja finnitön iho sekä täydellinen vartalo. Kansikuvia ja mainoksien ihmisten vartaloita ja kasvonpiirteitä muokataan aivan turhaan.

Kukapa ei haluaisi näyttää kauniilta, mutta kauniilta voi näyttää ilmankin kuvien muokkaamista. Sen seuraukset ovat käsittämättömät.

Lukuisat ihmiset alkavat olettaa, että heidän omassa kehossaan on jotakin vialla. Jokaisen kuuluu saada olla oma itsensä ilman median painostusta.

Viola Siiskonen

Mankolan yhtenäiskoulu 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Taitetun indeksin oikaisu lisäisi verotuloja

Kenen käsissä Jyväskylän kaavoitus?

Lyhyet

LyhyetRaamattuun uskovat eivät ole joko lukeneet tai ymmärtäneet sitä.Esim: 1. Moos. 19: 7–8Perustotuus: ”Ihminen olet ja tulet pysymään eliöiden ja elottoman ympäristön vaikutusverkoston osana.”

Lyhyet

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Myös yksityishenkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.