Yhteiskuntarakenteen tiivistämisen harhaa

Vielä 1980-luvulla puhuttiin ekokaupungeista ja -lähiöistä. Tämä tarkoitti väljää asuntoaluetta jossa oli runsaasti puistomaisia alueita.

Sittemmin vihreiden johdolla runnottiin läpi ajatus että yksityisautoilu on kaiken pahan ilmentymä ja alettiin ihannoida tiiviisti rakennettuja maailman suurimpia metropoleja. Ideologia sai nimen ”yhteiskuntarakenteen tiivistäminen”.

Tämä ajatusmalli on iskostunut täydellisesti päättäjiimme kautta puoluekentän ja sen mukaan on tehty päätöksiä kaavoituksesta sekä oppilaitosten, virastojen ja kaiken yhteiskunnallisen infrastruktuurin perustamisesta ja lopettamisesta.

Onpa tähän vedoten torpattu jopa yksityisellä rahalla rakennettavaksi aiottuja kauppakeskuksia.

Tuloksena on ollut palvelujen ja väestön keskittäminen muutamaan suurempaan ns. kasvukeskukseen. Tätä on perusteltu nimenomaan energiatehokuudella ja päästöjen vähentämisellä.

Valitettavasti päätökset on tehty virheellisen tiedon pohjalta. Tiiviiden ja energiatehokkaaksi rakennettujen kaupunkikeskusten ekologisuus on osoitettu harhaksi.

Esimerkiksi Aalto yliopiston tutkimus vuodelta 2015 (Ottelin, Heinonen, Junnila) todistaa aukottomasti uusien tiivisti rakennettujen alueiden kuluttavan enemmän energiaa ja aiheuttavan enemmän päästöjä kuin vanhempien ja väljempien alueiden.

Haja-asutusalueet ovat kaikista ekologisempia. Kuinka tämä on mahdollista? Näin käy, kun otetaan huomioon eri alueiden asukkaiden energiankäyttö ja kulutus kokonaisuutena. Kaupunkilainen kuluttaa ja matkustelee keskimäärin maalaisserkkuaan enemmän.

Ehkä haja-asutusalueen asukki on tyytyväisempi pihaltaan aukeavaan näkymään, niin ei tarvitse heti ensi tilassa lähteä hakemaan luontoelämyksiä kaukomailta. Haja-asutusalueitten asukkailla henkilöautoineen ei siis ole mitään aihetta tuntea syyllisyyttä siitä, että asuvat siellä missä haluavat!

Kun vielä otetaan huomioon kaupunkien ilman pienhiukkaspitoisuudet ja se, että THL:n tutkimus vuodelta 2013 osoittaa maalla asuvien ihmisten kokevan elämänsä onnellisemmaksi ja turvallisemmaksi kuin kaupunkien asukkaat, niin olisi korkea aika unohtaa nykyinen keskittämispolitiikka ja kehittää Suomea hajautetumpaan suuntaan.

Ei vain asuntoja vaan koko yhteiskuntaa, onhan hajautettu yhteiskunta kestävämpi ja joustavampi myös kriisitilanteissa.

Matti Hytölä

kuntavaaliehdokas (kok.)

Konnevesi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

Lyhyet

Työllisyyden parantaminen ehkäisee lapsiköyhyyttä

Määrä ei yksin takaa hoidon laatua

Jokaisen pitää saada tarvitsemansa hoiva

Lyhyet

Lyhyet

Roina pois Kauppa-kadulta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.