Yhteiskuntasopimusta tarvitaan

Suomen talouden ahdinko on valitettavan tuttua meille kaikille. Samoin kriisitietoisille suomalaisille on päivänselvää, että korjaaviin toimiin on ryhdyttävä heti. Odottamisen aika on ohi.

Keinoksi, jolla kilpailijamaiden takaa-ajo voitaisiin aloittaa, on tarjolla hallituksen ajama yhteiskuntasopimus. Tarkoituksena on parantaa viidellä prosenttiyksiköllä kustannuskilpailukykyämme ja saada talous kasvu-uralle.

Kriitikoiden mielestä kyseessä on vain elinkeinoelämän ehdoilla toteutettava reformi, jolla ei ole mitään annettavaa työntekijöille tai muille kansalaisille. Vaikka arvostelu on ollut ajoittain vahvaa, se ontuu olennaisilta osiltaan.

Jos yhteiskuntasopimus saadaan aikaan, elinkeinoelämä kiistatta hyötyy. Kun talouskasvu voimistuu, myös työllisyys kehittyy. Samalla verotulot kasvavat, investoinnit luovat lisää työtä ja toimeentuloa ja valtion velkaantumisenkin voi taittaa.

Vain viennin ja kotimarkkinoiden voimistaminen takaa sen, että hyvinvointiyhteiskunta voidaan pitää yllä. Verotulot on ensin tuotettava, jotta niitä voidaan käyttää niihin tarkoituksiin, joihin yhteiskunnan päättäjät parhaaksi katsovat.

Yhteiskunnallisen hyvinvoinnin pelastaminen vaatisi kaikilta suomalaisilta uhrauksia. Käytännössä jonkin verran lisää työtä. Samalla palkansaajien muutosturvan kehittämistä on rakentavasti pohdittava.

Hallitus on myös julkistanut laskelmansa siitä, kuinka 1,5 miljardin euron lisäleikkauksilla olisi mahdollista välttyä, jos sopimus saataisiin aikaan. Se on myös kertonut mahdollisuuksista tukea yhteiskuntasopimusta miljardin euron verohelpotuksilla.

Kyse ei ole kiristyksestä vaan tosiasioiden toteamisesta.

Pääministeri Juha Sipilän esittämässä yhteiskuntasopimuksesta on paljon pelissä. Nimensä mukaisesti se on sopimus yhteiskunnan, ei minkään etupiiriin omasta edusta. Siihen on syytä suhtautua vastuullisesti. Sen kaataminen tulisi kalliiksi kaikille. Myös niille, jotka tätä harkitsevat.

Seppo Virta

toimitusjohtaja

Peurunka-konserni

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.