Yhteistyö on jo pitkällä

Veikko Avikainen kaipaa yhteistyötä lääketieteeseen (Ksml 12.7.). Lähes kaikki Avikaisen mainitsemat asiat ovat jo toteutuneet tai suunniteltavina.

Yliopistojen ja KSSHP:n yhteistyö koulutuksen, tutkimuksen, erikoistumisen sekä vaativan erikoissairaanhoidon osalta on arkipäivää. KSSHP:llä on Jyväskylän yliopiston kanssa neljä yhteisprofessuuria: fysioterapia, terveyden edistäminen, gerontologia sekä solu- ja molekyylipatologia. Viimeksi mainittu soveltaa mm. uusinta teknologiaa erityisesti syöpäsairauksien geneettisen taustan selvittämiseksi ja uusien hoitojen kehittämiseksi.

Tieteellistä tutkimusyhteistyötä JY:n kanssa on myös aivotutkimuksessa. Tätä tukee JY:lle vastikään hankittu aivojen tutkimuslaite MEG, ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. JY:n ja KSSHP:n yhteishanke Keski-Suomen Biopankki tukee tieteellistä tutkimusta.

Itä-Suomen yliopiston kanssa KSSHP:llä on viisi yhteisprofessuuria: kirurgia, sisätaudit, psykiatria, yleislääketiede ja reumatologia, jonka professuuri on KYS-erityisvastuualueen (KYS-ERVA) erikoisalansa ainoa professuuri. Näillä kliinisten alojen professoreilla on tutkimustyönsä lisäksi vastuullaan erikoislääkäreiden koulutus. Erikoistumispaikkana Keski-Suomen keskussairaala on varsin suosittu.

Sairaanhoitajakoulutusta keskussairaalassa toteutetaan vuosittain noin 1 200 opiskelijaviikkoa. Lääketieteen perusopetuksellakin on pitkät perinteet, mutta määrällisesti se on ollut vielä vähäistä. Vuodesta 2017 lääkäriopiskelijaviikkojen määrä moninkertaistuu. Nykyisen 90 lääketieteen opiskelijaviikon sijasta keskussairaalaan tulee noin 600 opiskelijaviikkoa vuodessa. Keskussairaalassa perus- ja erikoiskoulutetaan sairaanhoitajien ja lääkäreiden lisäksi paljon muita sote-ammattilaisia.

Keskussairaalan Tieto- taitokeskus, jossa opetetaan käytännön kliinisiä taitoja ja tutkitaan opetusmenetelmiä, on Suomessa ainoa kansainvälisesti akkredioitu simulaatiokoulutusta antava yksikkö. Simulaatiokoulutus varmentaa osaamista ja parantaa potilasturvallisuutta.

Uuden sairaalan suunnittelun rinnalla on keskussairaalan vanhoista tiloista alustavia suunnitelmia niiden käytöstä myös opetuksen ja tutkimuksen tarpeisiin. Suunnittelu tapahtuu yhteistyössä mm. alueen sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta antavien oppilaitosten kanssa ja Jyväskylän kaupungin myötävaikutuksella. Hankkeet etenevät erillisinä projekteina mutta myös osana Keski-Suomen SOTE2020-hanketta.

Keski-Suomen keskussairaala on Suomen suurin ei-yliopistollinen keskussairaala. Koulutusyksikkönä se on monipuolinen ja tieteellisessä tutkimuksessa monella lääketieteen alalla tunnustetusti eturintamassa. Jotta näin olisi myös jatkossa, on Avikaisen korostama yhteistyö ainoa oikea tapa toimia.

Vesa Kataja

johtajaylilääkäri

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Suomi oli EU:n vertailun rasistisin maa

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.