Yhteistyöllä kaupunkiluonnon parhaaksi

Julkisuudessa on käyty keskustelua luontoarvojen säilymisestä Äijälänrannassa, johon on suunniteltu asuntomessuja vuodelle 2014. Messualueelle parhaillaan laadittavassa asemakaavassa Äijälänrannan länsireunan puustoinen ja paikoin ruovikkoinen rantavyöhyke on osoitettu säilytettäväksi luonnontilassaan. Luontoarvoja säilyttäviä kaavamääräyksiä on kevään aikana muokattu lintutieteellisen yhdistyksen, paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen sekä luontoliiton kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta.

Äijälänrannan peltoalueet on kaavassa osoitettu asumiselle ja pysäköinnille. Näiltä osin peltomaisema linnustoineen muuttuu voimakkaasti nykyisestä. Osaltaan korvaamaan tätä peltomaiseman menetystä on vastarannalla sijaitsevalla Pitkäruohon luonnonsuojelualueella käynnistetty Keski-Suomen ELY-keskuksen vetämä ennallistamishanke. Noin viiden hehtaarin laajuinen alue palautetaan lähemmäs 1950-luvun tilaa avoimine niittyineen ja rantakosteikkoineen.

Jyväskylän kaupungin kaavoitus on asemakaavan laatijana ideoimassa messuja, mutta asuntomessujen varsinainen teematyöskentely käynnistyy vasta syksyllä. Jo ilmaan heitetyllä linnustoteemalla voidaan tavoitella toimintatapaa, jolla linnuston ja muun arvokkaan luonnonympäristön säilymismahdollisuudet alueella saadaan mahdollisimman hyvin otettua huomioon.

Tämä tarkoittaa käytännössä alueen ideointia ja suunnittelua yhdessä linnustoharrastajien ja -tuntijoiden sekä paikallisen ELY-keskuksen kanssa: millä keinoilla saisimme minimoitua rakentamisen aiheuttamat haitat alueen linnustolle ja parannettua sen elinolosuhteita jäljelle jäävillä luontoalueilla? Kaavan yhteydessä tehtävässä viheryleissuunnitelmassa on eräänä tavoitteena ideoida keinoja ranta-alueen säilyttämiseksi rauhallisena luontoalueena ohjaamalla ja rajaamalla alueen virkistyskäyttöä reittien sijoittelulla ja reitistön rakenteiden suunnittelulla.

Tosiasia on, että kasvava kaupunki tarvitsee uusia asuinalueita, ja Äijälänranta sijaitsee yhdyskuntarakenteen ja siten kestävän kehityksenkin kannalta edullisessa paikassa. Kaupungin kaavoituksen näkökulmasta asuntomessut tarjoavat mahdollisuuden sovittaa yhteen luontoarvojen säilyttäminen ja asuinrakentaminen. Näin voidaan kohdistaa erityishuomiota linnustonkin elinolosuhteisiin ja kehittää uusia keinoja luonnonympäristön huomioonottamiseksi rakennetun kaupunkiympäristön keskellä.

TARU HEIKKINEN kaavoitusbiologi Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetHyvä H. Susiluoma 4.8. Vesiskoottereita ei ilmeisesti koske myöskään Jyväsjärven nopeusrajoitukset.

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

LyhyetLyhyetHippos-hankkeen kaatuminen uhkaa jo teatterin ja päiväkotien remonttia! Hah!Käärmettä pyssyyn

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.