Yhteistyötä opiskelijajärjestöjen suuntaan parannettava

Opiskelijajärjestöt JYY ja JAMKO esittivät Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessaan 27.5. järjestettäväksi mandaattipaikkoja Jyväskylän kaupungin lautakuntiin ja jaostoihin.

Pidän tätä vaatimusta hyvin varteenotettavana ideana, joskin se sisältää joitakin käytännön haasteita.

Jyväskylässä opiskelevista yliopisto-opiskelijoista vain hieman reilu kolmanneksen kirjoillaolokunta on Jyväskylä ja näin valtaosa opiskelijoista käyttää äänioikeuttaan jossain muualla kuin täällä.

Kuitenkin opiskelijat ovat tälle kaupungille merkittävä voimavara ja ansaitsevat ehdottomasti suuremman huomion kunnallisessa päätöksenteossa.

Liian moni opiskelija ei koe saavansa kunnasta riittävän laadukkaita palveluita, jotta siirtyisi opiskeluaikanaan kunnan veronmaksajaksi tai jäisi valmistuttuaan työskentelemään kaupunkiin.

Ei ole järkeä, että opiskelijajärjestöt keskustelevat kunnan päätöksentekijöiden kanssa eri pöydissä, missä päätöksiä tehdään.

Näin myöskään päätöksenteon taustalla olevat realiteetit eivät hahmotu ja keskusteluyhteys jää vajavaiseksi.

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa ei tulisi olla ainoastaan yksisuuntaista opiskelijoilta tuleviin vaatimuksiin reagointia vaan yhteisten ongelmien ratkaisua, jossa päämääränä on sekä kunnan, että opiskelijoiden etu.

Itse pitäisin tärkeänä, että niin kyseisten opiskelijajärjestöjen kuin myös kaupungin nuorisovaltuuston edustaja saisi lautakuntien ja jaostojen kokouksiin läsnäolo- ja puheoikeuden.

Käytännön haasteena tässä on jo tällä hetkellä vaivaava kokoustilojen ahtaus, mutta tätä ei tulisi käyttää syynä nuorten jättämiseksi syrjään päätöksenteosta.

Kyseinen toimenpide olisi myös yksi askel avoimuuden lisäämiseksi kunnallisessa päätöksenteossa.

Kaupunki kaipaa tällä hetkellä tiiviimpää vuorovaikutusta täällä olevien järjestäjien ja muiden merkittävien tahojen kanssa, jotta saamme kaupungin kurssin takaisin ylöspäin.

Tommi Liinalampi

Jyväskylän vihreiden varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.