Yhtymät vain liitosseurakuntiin

Keskusteluissa oleva kuntauudistus koskettaa nykyisen lainsäädännön mukaan myös seurakuntia, koska saman kunnan alueella voi olla vain yksi kirkollinen veroprosentti. Useimmiten kuntaliitostapauksissa seurakunnat ovat jatkaneet edelleen kirkkoherrakuntina muodostaen yhteistalouden, seurakuntayhtymän.

Seurakuntatyössä pitkään mukana olleena ihmettelen valmisteilla olevaa esitystä siitä, että jokaisen seurakunnan tulisi kuulua seurakuntayhtymään, vaikka kuntaliitosta ei tulisikaan. Maahamme aiottaisiin tehdä pakolla tarpeettomasti noin 70 tällaista rakennebyrokratiaa nykyisten itsenäisten seurakuntien asemasta. Mielestäni itsenäisen paikallisseurakunnan tulee olla perusmalli tulevaisuudessakin.

Siellä, missä mahdollisesti tulee kuntaliitoksia, seurakuntayhtymä on paras ratkaisu. Silloin seurakuntayhtymän alueen rajat olisivat yhteneväiset kuntien kanssa ja liitettyjä kuntia vastaavat seurakunnat voisivat jatkaa kirkkoherrakuntina yhteistaloudessa seurakuntayhtymänä. Juuri näin on usein menetelty aiemminkin. Tällöin seurakunta voi myös luontevalla tavalla jäädä vaalimaan entisen kunnan paikallisidentiteettiä.

Kirkon ei pidä mennä ennakoimaan mahdollisesti tulevia kuntaliitoksia esitetyn seitsemänkymmenen kaikkia seurakuntia pakollisena koskevan seurakuntayhtymän mallin mukaan. Sillä suurella varmuudella ei ainakaan kuntauudistus tule näin menemään. Maahamme tullee jäämään ainakin kaksinkertainen määrä kuntia tuohon lukemaan nähden, todennäköisesti paljon enemmänkin. Kuntia ei tulla yhdistämään pakolla. Valta kussakin kunnassa on tässä asiassa omissa käsissä valtuustoilla.

Seurakunnat edustavat Suomessa jo keskijalta lähtien vanhinta paikallishallintoa. Oma vastuuntaminen omasta kotiseurakunnasta on tulevaisuudessakin kestävä perusta kirkon rakenteelle. Pakollinen yhtymämalli vieraannuttaisi kasvavan ja etäiseksi koettavan hallintobyrokratian seurauksena.

Kunta- ja seurakuntaliitokset ovat jo nyt tuottaneet moniksi pyhäpäiviksi tyhjiä kirkkoja maahamme. Olen tästä murheellinen. Emme taatusti elä niin köyhää aikaa, etteikö olisi varaa pitää joka pyhä kaikissa kirkoissa jumalanpalvelus kuten on kyetty ennenkin. Itsenäisten seurakuntien lakkauttamiset ja yhdistämiset olisivat suurin uhka Suomen kirkolle.

Lauri Oinonen

pappi

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.