Yksinäisyys on työttömän uhka

Valitettavan usein ulkopuolisuus ja kuulumattomuus ovat liiankin tuttuja tunteita työelämän ulkopuolella oleville. Ne saavat henkilön vetäytymään syrjään ja jäämään ehkä vain katselemaa, kun muut tekevät jotain. Sisimmässä kalvaa orpo ja yksinäinen olo, kun ei tunne kuuluvansa oikein mihinkään. On vain niin yksinäinen olo.

Ulkopuolisuutta ja osattomuutta lisää vielä välinpitämättömyys ja arvostamattomuus, jota työttömänä joutuu kohtaamaan. Ihmiset on luotu olemaan yhdessä ja siihen kuuluu se, että yhteys on tasapuolista ja molemminpuolista. Jokaisella on oikeus vuorollaan tarvita toista. Yksin ei tarvitse myöskään toipua työttömyyskokemuksista, siihenkin saa ja kannattaa pyytää apua toisilta. Avulle on nyt suuri tarve!

Uskallusta tarvitaan paljon, sillä aito ihminen antaa luvan itselleen olla myös epätäydellinen ja keskeneräinen. Aitous on näkyväksi tulemista, oman paikkansa ottamista, oman osaamisen likoon laittamista. On lupa myös epäonnistua. Onnellisia ovat ne ,jotka osaavat jopa nauraa omille virheilleen. Epäonnistumisensa hyväksynyt sallii muillekin saman mahdollisuuden. Erilaisia vastuksia ja pettymyksiä matkalla tulee varmasta, mutta kun päämäärä on mielessä selkeänä, on helpompi nousta ja jatkaa rohkeasti eteenpäin. Luovuttaa ei kannata.

Se, mitä tahtoo, toivoo ja tarvitsee, tulisi osata pukea sanoiksi. Puhumattomuudella on helppo tehdä itsestään marttyyri. Jos haluaa eroon marttyyrinroolista, on opeteltava ilmaisemaan itseään rehellisesti. Kyky puhua on yksi ihmiselämän ihmeellisimmistä asioista. Valitettavan moni uskaltaa puhua tai ilmaista tunteitaan vain päihtyneenä. Kätkössä ja kahlittuna olevat asiat ja tunteet pääsevät valloilleen. Jälkeenpäin moraalinen krapula on tietenkin suunnaton.

Työttömyys kutistaa, passivoi, hiljentää, tyhjentää, pelkistää ja lukitsee niin arkaa kuin rohkeampaakin. Työttömänä ei aina tiedä, saako olla olemassa ja miten ja missä pitäisi olla. Työttömät väsyvät ja turhautuvat. Väsymys tulee jatkuvasta työn etsinnästä ja yrittämisestä olla kelvollinen ja vähän parempi kuin muut hakijat ja sitten pettyä karvaasti kun ei tule valituksi hakemaansa tehtävään. Se on pieni "kuolema" joka kerta.

Jatkuva varuillaanolo, itsensä ja ympäristön kontrolloiminen sekä taloudellinen epävarmuus estävät rentoutumasta. Tämän myötä ihmisen elimistökin väsyy ja altistuu sairauksille. Vastustuskyky heikkenee. Jos ihminen ei pysty suomaan itselleen lepoa, keho on lahjomaton ystävä, joka lopulta sanoo seis ja pakottaa pysähtymään tavalla, joka ei jää huomaamatta.

EIJA TUOHIMAA työttömien toiminnanohjaaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.