Yksineläjät ja ankara mediamaksu

Viestintäministeri Suvi Lindénille on lähetetty kysely siitä, miten hallitus aikoo mediamaksun voimaantulon jälkeen huomioida pienituloisten, työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden ja yksinhuoltajien tilanteen silloin, kun he ovat päättäneet olla käyttämättä mediapalveluita heikon taloudellisen tilanteensa takia.

Kysymys on on hyvä. Siitä vain puuttuvat yksineläjät, jotka ovat suurin köyhien ryhmä Suomessa. Meidät aina syrjäytetään. Meitä ei ole olemassa yhteiskunnalle.

Ministeri Lindén vastaa pitkästi, mutta asian ydin on tämä: "Uusi julkisen palvelun mediamaksu tulisi ottaa huomioon perustoimeentulotukea määriteltäessä."

Onko järkeä tehdä maksu, joka ajaa köyhimmät toimeentulotukiluukulle? Toimeentulotuki ei ole ratkaisu asiaan. Monet vanhemmat ihmiset, usein pienituloiset eläkeläiset on kasvatettu niin, että sosiaalitoimistoon ei mennä. Ilman tukia on tultava toimeen. Yhteiskunta tekee omillaan toimeen tulemisen mahdottomaksi.

Mediamaksusta tulee kuukautta kohti 14,58 euroa. Monelle se tuntuu pieneltä, mutta köyhimmille pahimpina aikoina se on kuukauden ruokaraha (kokemusta on).

Jos maksu huomioidaan toimeentulotukea haettaessa, se varmasti lasketaan kuukautta kohti. Mediamaksulasku tulee varmaankin yhdessä tai kahdessa erässä ja sosiaalitoimisto huomioi toimeentulotukea haettaessa sen 14,58 euroa. Käytännössä ei siis katetta lupaukselle.

Jos lasku huomioitaisiin kokonaisuudessaan silloin kun se tulee, se vaikuttaisi toimeentulotuen saantiin. Pilkottuna kuukautta kohti se ei vaikuta, varsinkaan niille, jotka elävät juuri ja juuri toimeentulotuen rajamailla. Sosiaalitoimet säästävät kaikessa ja kaikki lasketaan niin, että tukea olisi mahdollisimman vaikea saada.

Päättäjät pitäisi laittaa todellisen elämän koulutukseen. Elämään yksin, nettotulona 600-700 e/kk. Seinä tulisi varmasti eteen heti. Maksaisivat siitä sitten 175 euron mediamaksua, jota monet yksinelävät tällä tulolla joutuvat maksamaan.

Mediamaksuun on monia eri vaihtoehtoja kuin vain tasamaksu/talous. Keinoja on, jos on vain halua tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen eikä vain poliittista päätöstä.

Eivätkö puolueet kerrankin voisi yhdistää voimansa ja tehdä ratkaisun, joka olisi inhimillinen myös köyhille ja varsinkin köyhille yksinäisille? Pariskunnathan kaksilla tuloilla saavat nykyisellä suunnitelmalla mediamaksun puoleen hintaan, 87,5 e/hlö/v. Yksinelävä yhdellä tulolla maksaa 175e/v.

RAILI TIIROLA Haapavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.