Yksityinen parkkivalvonta laitonta

Yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ei nyt ole mitään erityislainsäädäntöä. Valvontaa saa suorittaa myös yksityisalueilla vain viranomainen. Yksityisellä parkkifirmalla ei siis ole mitään oikeutta sakottaa yksityisalueella myöskään invaliditunnuksen omaavia.

Korkeimman oikeuden tunnettua, äänin 3-2 syntynyttä päätöstä (KKO 2010:23), joka kumosi käräjäoikeuden ja hovioikeuden päinvastaiset tuomiot, pitävät valtiosääntöasiantuntijat pitävät selvästi perustuslain vastaisena. Kaiken lisäksi KKO ei suostunut tuomionpurkuun vaan piikitteli perustuslakivaliokuntaa pysymään vain tulevien lakien perustuslaillisuuden valvonnassa. Siinäpä arvovaltakiistaa ihmeteltäväksi.

Perustuslain 124 § kieltää merkittävien julkisten tehtävien antamisen muulle kuin viranomaisille. Näitä tehtäviä ovat vakiintuneen käytännön ja yksimielisen oikeuskirjallisuuden perusteella ne, joihin sisältyy ns. hallinnollisia seuraamuksia; saktioita, tässä tapauksessa parkkisakon määräämistä (miten sitä sitten kutsutaankin).

Perustuslakivaliokunta katsoi, että lakisesitys yksityisestä pysäköinninvalvonnasta sisälsi kyseisiä seuraamuksia ja oli siten perustuslain vastainen ja vaatisi poikkeuslain. Poikkeuslaki - perustuslain muuttaminen - voidaan säätää vain poikkeustapauksissa ja pakottavista syistä. Näitä ei perustuslakivaliokunnan mukaan yksityisen paikoitusvalvonnan toteuttamiseksi ole. Siksi lakiesitys on tämänkin mukaisesti hylättävä.

Parkkipinnarit pitää kyllä saada kuriin. Mutta sen pitää perustua lakiin. Nyt autoilijat ovat kaikenkarvaisten jokamiehen parkkifirmojen armoilla, kuten invalidienkin sakottaminen osoittaa. Keskisuomalaisen pääkirjoituksen (5.7.) vaatimukseen pikaisesta lakiesityksestä on siten täysi syy. Kyse on meidän satojentuhansien autoilijoiden oikeusturvasta. Se ei ole vähäinen asia.

HEIKKI SANTALA järjestöneuvos Kauniainen

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsen kuulo- laitettani

Paikallinen sopimus parantaisi työhyvinvointia

Lyhyet

Vaalitulos on vielä valinkauhassa

Vastuullisuutta, ei sinisilmäisyyttä

Lyhyet

Keskivertoäänestäjälle biokaasu sopii mainiosti

Turvaton vanhuus

Työllisyys kasvaa vai kasvaako, ja millainen?

Aiempaa sujuvampi Suomi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.