Yksityinen varhaiskasvatus täydentää kunnan palveluja

Juha Paananen otti kantaa (KSML 27.11.) yksityisen päivähoidon tarpeellisuuteen. Hän pitää huolestuttavana kehityssuuntaa, jossa yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden osuus kasvaa.

Jyväskylän varhaiskasvatuspalveluista noin 20 prosenttia on yksityisten toimijoiden tuottamia. Vaikka alueelliset erot ovat melko suuret, on yksityisen varhaiskasvatuksen osuus melko pieni. Tyytyväisyys niin kunnallisen kuin yksityisen tuottamiin palveluihin on Jyväskylässä korkealla.

Varhaiskasvatuksen palveluverkon tulisi vastata muuttuviin tarpeisiin ja tavoitteisiin. Parhaimmillaan kunnallinen ja yksityinen varhaiskasvatus tukevat toinen toisiaan siten, että perheille pystytään tarjoamaan heidän tarpeitaan vastaavaa palvelua esimerkiksi päivähoitopaikka lähellä kotia tai työmatkan varrella.

Pelkän kunnallisen verkoston varassa tarpeeseen ei pystytä riittävästi vastaamaan ja esimerkkejä on takavuosilta tapauksista, joissa esimerkiksi Jyväskylässä asuvalle perheelle on tarjottu hoitopaikkaa Korpilahdelta.

Yksityisen varhaiskasvatuksen kustannukset perheille ovat samalla viivalla kunnallisen palvelun kanssa, koska kaupungilla on käytössä palveluseteli. Joissakin tapauksissa yksityinen varhaiskasvatus saattaa olla perheille jopa halvempaa kuin kunnallinen.

Yksityisen varhaiskasvatuksen puolella työskentelee koulutettuja ja kokeneita ihmisiä kuten kunnallisella puolella. Palveluntuottajat noudattavat valtakunnallisia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja vastaavat osaltaan siitä, että varhaiskasvatus on pedagogisesti laadukasta toimintaa.

Yksityisen varhaiskasvatus mietityttää usein siksi, että se on voittoa tavoittelevaa toimintaa, mikä koetaan eettisesti kyseenalaiseksi, kun on kyse lapsista. Kuitenkin samantyyppiset ongelmat heijastuvat kunnalliselle puolelle, jossa vähillä määrärahoilla pyritään saamaan mahdollisimman paljon.

Suuri menoerä kunnallisen puolen varhaiskasvatuspalveluissa ovat tilakustannukset, joista yksityinen palvelu voisi omalta osaltaan ottaa vastuun. Kunnallisen ja yksityisen palveluntuottajan välillä tulisi löytää sopiva tasapaino, jossa keskiössä olisi lapsi.

Meidän on jatkossakin luotava edellytyksiä sille, että yksityiset varhaiskasvatuspalveluiden tuottajat pystyvät tarjoamaan palveluitaan kuntalaisten valittavaksi.

Pirita Wahlstedt-Niskanen

varavaltuutettu,

Santeri Lohi

kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.