Yksityisen perhepäivähoidon suosio kasvaa Jyväskylässä

Vastaamme Anna-Leena Sahindalin mielipidetekstiin (Ksml 18.4.) Jyväskylän perhepäivähoidosta.

Palvelusetelipalveluna järjestettävän yksityisen perhepäivähoidon osuus on Jyväskylässä lisääntynyt viime vuosina, ja sen suosio asiakkaiden keskuudessa on kasvanut. Tästä kertoo mm. vuoden 2013 varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskyselyssä saatu palaute, yksityinen perhepäivähoito sai erittäin hyvät arvosanat. Hoitomuodon suosiota lisännee asiakkaan mahdollisuus valita itse hoitopaikka ja se, että perhepäivähoito voi tarjota asiakkaalle hoitoajoiltaan joustavan vaihtoehdon.

Palaute viestii myös yksityisen perhepäivähoidon laatutason noususta. Laadun varmistelu alkaa jo uusien hoitajien monivaiheisessa hyväksymisprosessissa. Hoitajan kanssa tehty palvelusetelipalvelun tuottajasopimus sisältää lisäksi lukuisia lakeihin ja säädöksiin perustuvia edellytyksiä, joihin hoitajan on allekirjoituksellaan sitouduttava.

Yksityisen perhepäivähoidon toimintaa valvotaan, seurataan ja ohjataan perhepäivähoidon ohjaajien toimesta monin eri tavoin.

Omatoimista laadun varmistamista edustaa yrittäjältä vaadittava, lakisääteinen omavalvontasuunnitelma, jolla taataan lainsäädännön, valvontaohjelmien, laatusuosituksien ja palveluntuottajan itsensä toiminnalleen asettamien laatuvaatimusten toteutuminen.

Yksityisten hoitajien ammatillisuutta vahvistaa kelpoisuusvaade. Jokaisen yksityisenä perhepäivähoitajana aloittavan on käytävä heille erityisesti räätälöity perhepäivähoitajan starttikurssi.

Jyväskylässä perhepäivähoito on haluttu säilyttää lapsiperheille tarjottavana palvelumuotona. Uusien yksityisten hoitajien saamiseksi alalle on luotu yhteistyössä paikallisen oppilaitoksen kanssa kaksivaiheinen koulutuspolku; lyhyen aikaa hoitajana toimivat käyvät starttikurssin, pitkän tähtäimen toimijat ohjataan suorittamaan perhepäivähoitajan ammattitutkinto kolmen, neljän vuoden kuluttua toiminnan alkamisesta.

Yksityisen perhepäivähoidon työllistävä merkitys on huomion arvoinen asia; nuoret äidit voivat työnsä puitteissa hoitaa omat pienet lapsensa kotona.

Erityispäivähoitoa tarvitsevat lapset ohjataan yksityisellä samoin kuin kunnallisellakin puolella ensisijaisesti päiväkoteihin, joissa on taustalla kattavampi tukiverkko. Yksityisillä perhepäivähoitajilla on mahdollisuus konsultointiin varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa.

Yksityisen perhepäivähoidon kehittämishaasteena on varahoidon järjestäminen. Asia on tiedostettu ja siihen etsitään ratkaisuja aktiivisesti. Varahoidon tarve on todettu yksityisellä puolella suhteellisen vähäiseksi hoitajien joustavien työaikojen ja sovittavissa olevien loma-aikojen vuoksi.

Varhaiskasvatuksen organisaation uudessa palveluohjausmallissa on yksityinen perhepäivähoito mielletty entistä tiiviimmäksi osaksi koko palvelukokonaisuutta ja asiakkaita pyritään ohjaamaan joustavasti palvelumuodosta toiseen kunkin tarpeiden mukaisesti.

Perhepäivähoidon työryhmässä on edustettuna sekä kunnallinen että yksityinen perhepäivähoito ja yhteistyötä hoitomuotojen välillä on tehty jo pitkään. Kunnallisia perhepäivähoitajia Jyväskylässä on suunnilleen saman verran kuin yksityisiä, eli molempia noin 130.

Brita Liljeblad

perhepäivähoidon koordinaattori

Kitte Haranen

yksityisen perhepäivähoidon ohjaaja

Auli Majuri-Naappi

yksityisen perhepäivähoidon ohjaaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Vastoin yleistä mielipidettä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.