Yksityistyykö sote ja kuka päättää?

Toimittaja Katri Nieminen raportoi ansiokkaasti (KSML 5.5.) konsulttiselvitystä, joka oli teetetty tulevan Keski-Suomen maakunnan sote-rakenteesta ja toimintojen kulurakenteesta. Selvityksiä tarvitaan, jotta virkamiehillä on jotakin kättä pidempää rakentaessaan uutta.

Kansalaisten on hyvä tietää, että tulevaa sote-rakennetta hahmotellaan nyt virkamiestyönä. 28.1. 2018 valittavalle maakuntavaltuustolle, sen hallitukselle ja sote-lautakunnalle on oltava pitkälle pureskeltua tietoa todellisten päätösten pohjaksi. Toiminnan on pyörittävä 1.1.2019. Maakuntavaltuusto viime kädessä päättää, kuinka palvelut järjestetään ja se myös valvoo tuottamista.

Nyt jos koskaan kansalaiselle on tärkeää, ketä valitaan poliittisten ”satraappien” asemiin. Heillä on jatkossa valta päättää, missä ja minkälaisia palveluja asukkaat saavat. Maakunnan tuottajille asettamat edellytykset määrittelevät sen, kuinka paljon tuotannosta siirtyy yksityisille – mahdollisesti verokikkailuyrityksille. Kukin maakunta rakentaa mallistaan ”oman näköisensä”, kunhan tietyt reunaehdot täyttyvät.

Jos Keski-Suomeen rakentuu yksi maakunnallinen sote-keskus tuottamaan peruspalveluita koko alueelle (tk-lääkärin, hoitajan ja sosiaalityöntekijän vastaanotot, sekä erikoislääkäreiden konsultaatiotoiminnan ja joitakin operatiivisia toimintoja), sen ei tarvitse ”täyden palveluksen keskuksena” pelätä menettävänsä merkittävää potilasvirtaa yksityiselle sektorille. Mikäli yhtiömuoto olisi osuuskunta, se olisi ketterä muuttamaan repertuaariaan, ja se voisi ottaa asiakkaatkin mukaan. Silloin saisi bonusta itsensä hoitamisesta! Tähän eivät yksityiset välttämättä kykene.

Henkilöstö joutunee sopeutumaan siihen, että käsipareja siirretään välittömään sosiaali- ja terveydenhuollon työhön jo väestön ikärakennemuutoksen takia. Voi olla, että johtamisesta, hankkeista ja suunnittelusta tulee maakuntamallissa keskitetympää, ja työnkuvat muuttuvat. Tämä edellyttäisi osalle sote-henkilöstöä uudelleenkoulutuksen aloittamista. Mutta töitä on.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori perusturvalautakunnan pj. (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.