Ylös, ulos ja lenkille - se kannattaa

Tiedän sen tunteen, kun ei millään jaksaisi lähteä minnekään ja koko iltapäivän on vain majaillut sisällä. Ei ole oikein mitään järkevää tekemistä, jolloin käteen ottaa helposti kännykän. Silloin pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja raahata vaikka väkisin ulos aivoja tuulettamaan.

Mielestäni monet nuoret ulkoilevat liian vähän. Kouluun kuljetaan bussilla, vaikka pyörällä tai kävellenkin pääsisi. Vapaa-ajalla monet tapaavat kavereitaan, käyvät harjoituksissa ja viettävät aikaa perheen kanssa.

Paljon on myös niitä nuoria, jotka vain lojuvat kotona. He valittavat, ettei ole tekemistä ja on tylsää, jolloin he turvautuvat someen ja tietokoneen maailmaan. Tämä johtaa usein siihen, että energiaa on liikaa, eikä jaksa keskittyä kunnolla esimerkiksi läksyihin ja kokeisiin lukemiseen.

Pienillä valinnoilla päivittäin voit vaikuttaa omaan jaksamiseesi. Liiku jalan tai pyörällä matkat, jos vaikka sääolosuhteet ja etäisyydet ovat sopivat. Voit totta kai kävellä pidempiäkin matkoja.

Ota tavoitteeksi liikkua ulkona tietty määrä päivässä. Minua yksin ulkona vaeltelu ei oikein nappaa, joten käyn aina pyytämässä naapurin koiran lenkkiseuraksi. Musiikin ja äänikirjojen kuuntelu on myös oivallinen vaihtoehto, tai vaikka puhelu mummolle.

Kaverin mukaan houkutteleminen tekee ulkoilusta mielekkäämpää. En kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisen täytyisi koko ajan rampata ulkona ja ei saisi olla tekemättä mitään.

Lepo ja rauhoittuminen aloilleen on myös tärkeää, mutta siinäkin menee jossain raja.

Kun liikkuu päivän aikana tarpeeksi paljon ulkona, saa purettua hyvin energiaa, ja silloin jaksaa keskittyä paremmin tärkeisiin asioihin. Ulkoilma virkistää ja auttaa monesti esimerkiksi päänsärkyyn.

Aina ei jaksaisi lähteä minnekään, mutta usein pienenkin kävelylenkin jälkeen on piristynyt ja tyytyväinen, että tuli lähdettyä.

Pinja Kilpeläinen

Mankolan yhtenäiskoulu 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.