Ylös, ulos ja virkeillä aivoilla oppimaan

Ylioppilaskirjoitukset alkamassa? Yhteishaku ja pääsykoeurakka edessä? Jätä kirjat hetkeksi sisälle ja lähde ulos tuulettumaan. Tauottamalla lukemista raittiissa ilmassa ulkoillen voit vähentää stressiä ja lisätä hyvinvointiasi.

Ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin valmistautuminen voi tuntua maratonilta, jossa motivaatio ja voimavarat ovat koetuksella ennen maalia. On normaalia, että opiskelija kokee tällöin stressitason nousevan ja paineiden kasvavan. Ulkoilu onkin oiva keino irrottautua ja saada boostia jatkaa kohti maaliviivaa.

Miksi ulkoilemaan? Ulkoilu kohentaa tutkitusti mielialaa ja antaa energiaa. Lyhytkin pyörähdys ulkona pänttäämisen välissä auttaa jaksamaan. Lisäksi ulkoillessa ajatukset selkeytyvät ja opiskeltavien asioiden tilalle saa muuta ajateltavaa. Happihyppelyn jälkeen myös keskittyminen on helpompaa. Tietokoneen ja kirjojen ääressä kehoon voi syntyä jumeja, joihin ylös nouseminen ja liikkeelle lähteminen voi tuoda avun. Pitkäkestoinen opiskelu voi aiheuttaa myös päänsärkyä, jota ulkoilma voi helpottaa.

Raittiissa ilmassa liikkuminen helpottaa nukahtamista ja takaa paremmat yöunet. Hyvin nukuttu yö tukee oppimista vahvistamalla päivällä opittujen asioiden jäsentymistä aivoissa. Unen aikana aivot lepäävät ja tämän seurauksena aivoihin syntyy tilaa uusien asioiden oppimiselle. Ulos ei kuitenkaan kannata lähteä liian myöhään illalla, jotta keho ehtii rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.

Jos ulos lähteminen tuntuu työläältä, nappaa mukaasi kaveri tai laita kuulokkeet korviin ja kuuntele suosikkisoittolistaasi. Ulkoiletpa kuinka tahansa, tekee tauko pänttäämisestä hyvää ja auttaa jaksamaan luku-urakkaa!

Juuli-Mari Kokkonen

Maria-Kaisa Lehtonen

terveyskasvatuksen maisteriopiskelijat

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pyhät takana, arki edessä

Lyhyet

Lyhyet

Sisäpiirin päätöksenteko uhkaa leikata Keski-Suomen siivet

Maakunnan puolesta yhdessä

Veron alennus ei ole ratkaisu

Lyhyet

Lyhyet

Sote-uudistus toteutettava vaiheittain

Susikeskustelu voisi olla myös rakentavaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.