Ylen rahoitus budjettivaroista

Maan hallitus esittää kaikille pakolliseksi 175 euron mediamaksua, jolla korvattaisiin televisiolupa.

Yleisradio on maallemme ja kansallemme äärimmäisen tärkeä tiedotusjärjestelmä, joka tarjoaa monipuolista ohjelmaa radiosta televisioon ja yhä enemmän myös internettiin.

Yleisradio on korvaamaton kansansivistystehtävässään, eikä se kaupallisten kanavien tavoin tuota pääasiassa heikkotasoista viihdeohjelmaa. Ylen tehtäviin kuuluu lisätä ja ylläpitää kansansivistystä asiallisista dokumenteista huolelliseen uutisointiin ja vaikkapa kielenopetukseen ja kielivähemmistöjen ohjelmiin sekä kuuro- ja näkövammaisten ohjelmiin.

Esitetyn mediamaksun idea on turvata Ylen rahoitus niin, että se ei lamankaan aikana pienenisi, mikä esitetään vaarana vaihtoehtoisessa budjettirahoituksessa.

Mediamaksun kannattajat varoittelevat eduskunnan puuttumisesta yleisradion toimintaan, jos se rahoitettaisiin muun valtion toiminnan tavoin budjetista.

Kuitenkin joka tapauksessa eduskunnalla on viimekätinen valta Ylessä sen hallintoneuvoston välityksellä. Näin demokratiassa tulee ollakin.

Mediamaksu on huono ratkaisu. Se on kaikille pakollinen, seurattiin Ylen ohjelmia tai ei. Se kohdistuu raskaimmin yksin asujiin, koska se on talouskohtainen. Se on pakollisuudessaan vero ja verona se on tasaveroakin epäoikeudenmukaisempi maksu, sillä sen veroprosentti on sitä suurempi, mitä pienemmät tulot ovat.

Mediamaksulla, samalla tavalla kuin esimerkiksi terveyskeskusmaksuillakin, kammetaan Suomea yhä kauemmaksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion kantavasta perustasta.

Hyvinvointivaltiossa verorasitus kohdistetaan maksukyvyn mukaan niin, että suurituloiset maksavat suhteessa enemmän. Hallituksen mallissa sitä vastoin suhteellinen rasitus tehdään sitä suuremmaksi, mitä pienemmät ovat tulot. Opiskelijat, eläkeläiset, sairaat, työttömät ja myös laaja keskiluokka pantaisiin maksajiksi.

Vasemmistoliittolaisena pidän mediamaksua epäoikeudenmukaisena ja esitänkin lakia Ylen budjettirahoituksesta, joka sidotaan indeksiin.

MATTI KANGAS kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen (vas) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.