Ylen tehtävä on erilainen

Kari Halttunen kirjoitti Ylen roolista verkossa (KSML 28.5.). Kansainväliset verkkopalvelut haastavat perinteistä mediankäyttöä kaikissa ikäryhmissä ja myös Yleisradion on julkisena palveluna vastattava yleisön muuttuneisiin tarpeisiin.

Ylen tehtävä on varmistaa, että kaikilla suomalaisilla on pääsy tärkeään tietoon ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan.

Yhtiön keskeinen tavoite ja lakisääteinen tehtävä on tavoittaa kaikki suomalaiset. Kattavat palvelut verkossa varmistavat tämän ja sitä myös yleisö arvostaa.

Kotimaisia tv-kanavia esimerkiksi katsotaan yhä enemmän verkossa ja Yle Areena on valittu arvostetuimmaksi suomalaiseksi verkkobrändiksi useana vuonna.

Julkisella palvelulla on yhteiskunnassa eri tehtävä kuin kaupallisella medialla, mutta yleisradioyhtiöiden verkkopalvelut omalta osaltaan tukevat myös kaupallista mediaa.

Tutkimukset esimerkiksi Norjasta ja Ruotsista kertovat, että yleisradioyhtiöiden verkkopalvelut houkuttelevat asiakkaita myös kaupallisiin verkkopalveluihin ja opettavat kuluttajia käyttämään digitaalista mediaa. Myös kaupallisten digimedioiden käyttö kasvaa julkisen palvelun myötä.

Halttunen toteaa Ylen kokoavan verkkoon tietovarastoa. Se on totta, Ylen on lainkin mukaan tallennettava kaikki lähettämänsä ohjelmasisältö ja iso osa siitä löytyy verkosta.

Näin sekä Ylen omista että hankituista sisällöistä muodostuu kansallinen muisti, digitaalinen kirjasto, jolla on pitkä elinkaari.

On katsojien ja kuuntelijoiden etu, että Yle omistaa oikeudet esitettäviin sisältöihin ja näin mahdollistaa niiden tarjoamisen verkossa vapaasti kaikille.

Parlamentaarisesti on päätetty, että Ylen toiminta rahoitetaan verovaroin. Ylen sisällöt ovat siis suomalaisten yhteistä omaisuutta.

Ismo Silvo

julkaisujohtaja, Yle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Metsiä älköön hävitettäkö

Lyhyet

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Lyhyet

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Akkujen metallit kaupan

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.