Ympäristön ja kuntalaisten ehdoillako?

Jätelaitosyhdistys ry:n toimitusjohtaja Markku Salo syyttää yksityisiä jätehuoltoyrityksiä monopolissa toimimisesta. Onko hän käynyt toteamassa asian kaikissa noin sadassa kunnassa, joihin hän viittaa (Ksml 26.10.)? Jätehuollossa monopoleja löytyy vain kunnallisessa jätehuollossa ja siellä niitä ylläpitävät kunnalliset jäteyhtiöt.

Salon mielestä jätehuolto tulisi nähdä julkisena peruspalveluna, jolle "sopimusperusteiset jätehuoltoyritykset" eivät ole vaihtoehto. Asia on juuri päinvastoin. Perinteisiä julkisiakin peruspalveluja on avattu vapaalle kilpailulle viime aikoina. Kuntalaiset voivat nykyään hankkia sellaisia palveluja myös yksityiseltä sektorilta, joita ennen tarjosi vain kunta. Olisi perin outoa, jos kunta kieltäisi asukkaitaan huollattamasta hampaitaan yksityisillä klinikoilla, hoidattamasta lapsiaan yksityisissä päiväkodeissa tai vanhuksia yksityisissä palvelutaloissa. Näin on jätehuollossa. Kunnallisessa monopolissa kuntalaisella ei ole oikeutta päättää itse palveluntarjoajasta. Onko jätehuolto tärkeämpää kuin lapsemme ja vanhuksemme? Emmekö saa ja osaa hankkia jätehuoltopalveluja itse, vaan tarvitsemme siihen kuntamonopolin hoitamaan asiaa?

Salon mukaan jäteurakoiden kilpailuttaminen ei lopeta yksityisten yritysten toimintaa. Jos jätehuoltoyritykseltä viedään asiakkaat kunnan päätöksellä, millä ansaintalogiikalla yritys pystyy toimintaansa jatkamaan. Käytännössä edessä on yritystoiminnan lopettaminen.

Jätelaitosyhdistys vertaa Suomea Puolaan, jossa on myös käytössä sopimusperusteinen kuljetusjärjestelmä. Suomessa on useita toimivia käytäntöjä, joita ei välttämättä löydy muualta Euroopasta. Tällaisia infrastruktuuriin liittyviä järjestelmiä ovat sopimusperusteisen jätehuollon lisäksi esimerkiksi tehokas kaukolämpöverkko. On siis turhaa tehdä vertailua Etelä- ja Keski-Euroopan malleihin, jos meillä on maan paikalliset olosuhteet huomioiden toimivammat järjestelmät.

Haluaisinkin tietää, miksi Jätelaitosyhdistys Markku Salon johdolla niin palavasti haluaa poistaa jätelaista sopimusperusteisen jätehuollon ja samalla tappaa suomalaiset jätehuoltoyritykset?

JUHA AHONEN Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.