Ympärivuotinen mökkeily elävoittää

Kuluvana viikonloppuna viettyjen venetsialaisten, huvila- tai mökkikauden päättäjäisten, perinne on levinnyt länsirannikolta myös Keski-Suomeen. Kesän päättymistä on juhlittu monessa paikassa ja monin tapahtumin.

Venetsialaiset ovat ajan myötä muuttaneet muotoaan ja myös merkitystään. Huvila- tai mökkikauden päättyminen oli rannikolla entisaikaan selkeä muutoskohta: koko kotitalous muutti silloin maalta takaisin kaupunkiin.

Nykyisin työn ja vapaa-ajan, vakituisen asumisen ja vapaa-ajan asumisen raja on häilyvä. Samalla mökkikausi jatkuu usein vuoden ympäri.

Monet Keski-Suomen kunnat ovat vilkkaita mökkikuntia. Vakituisten asukkaiden vähentyessä vapaa-ajan asukkaiden merkitys kasvaa.

Ympärivuotinen mökkeily on kunnille mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää. Loma-asukkaat saattavat aiheuttaa haasteensa kunnan palveluille, esimerkiksi terveydenhoidolle. Samalla he tuovat kuntaan arvokkaita euroja asioimalla paikallisissa kaupoissa ja käyttämällä paikallisia palveluja.

Työn ja vapaa-ajan lomittuminen ja ihmisten liikkuvuus ovat johtamassa tilanteeseen, jossa etenkään pienten kuntien synkkenevät asukasluvut eivät kerro koko totuutta kunnan elinvoimaisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.