Yrittäjät huomioitava eläkeuudistuksessa

Eläkeikää ollaan nostamassa 65 ikävuoteen. Eläkeuudistuksen valmistelussa tulee ottaa huomioon myös yrittäjien työ ja sen kuormittavuus.

Moni yrittäjä tekee sekä fyysisesti, että henkisesti vaativaa työtä. Rinnastetaanko yrittäjät jatkossa eläkeiän osalta palomiehiin, opettajiin vai kenties professoreihin? Kuka päättää, kuinka raskasta työtä yrittäjä tekee?

Heikoimmassa asemassa ovat Suomen noin 160 000 yksinyrittäjää. Heillä ei ole työterveyshuoltoa, vuosilomaa, kuntoutusmahdollisuuksia eri järjestelmien kautta eikä eläkekään välttämättä kerry palkansaajien tapaan. Terveyden tai työkyvyn pettäessä yksinyrittäjä jää usein tyhjän päälle, mikä pahimmassa tapauksessa vaarantaa yrittäjän lisäksi myös perheen toimeentulon.

Yrittäjien työkykyä ylläpitävä toiminta tulee huomioida eläkeiän nostoa suunniteltaessa. Myös yrittäjien turvaverkkoa on vahvistettava. Erityisesti pk-yritykset tarvitsevat tukea elämän ja yrittäjyyden riskikohdissa sekä yritystä lopettaessa ja sukupolvenvaihdostilanteissa.

Julkisen sektorin säästöpaineet mahdollistavat yksityisten, yrittäjille turvapalveluita tarjoavien yritysten syntymisen.

Satu Koskinen

puheenjohtaja

Karstula

Urpo Lohi

Jyväskylä

Tahvo Anttila

Jyväskylä

Marita Jokinen

Muurame

Keskustan Keski-Suomen piirin yrittäjätoimikunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.