Yrittäjyyden kannustimia lisättävä

Yrittäjyys on avain ongelman voittamiseen. otsikoi Keskisuomalainen Jyväskylän korkeista työttömyysluvuista kertovassa pääkirjoituksessa. Kun tiedämme tuon otsikossa olleen tosiasian, niin miksei asialle tehdä mitään?

Eduskunnan pitäisi säätää kerralla sellaiset lait ja pykälät, että yrittämisestä tulisi oikeasti houkuttelevaa.

Yrittäjän kova työllä ja arjella en tarkoita raskaa teollisuustyön kaltaista kahdeksan tunnin päivää, vaan sitä, että yrittäjä on sitoutunut yritykseensä ja sen asiakkaisiin tarvittaessa 24 tuntia vuorokaudessa ja tekee usein kaksi kertaa enemmän työtä kuin palkansaaja.

Kannustimia yrittäjyyteen olisi lisättävä.

Yrittäjän eläkekertymän pitäisi syntyä huomattavasti nykyistä vähemmällä.

Yrittäjän palkkatuloa pitäisi verottaa reilusti kevyemmin kuin nykyään ja kvyemmin kuin palkansaajan tuloja.

Yrittäjän asemaa työsuhdeongelmissa ja muissa vastaavissa tilanteissa pitäisi olennaisesti parantaa. Esimerkiksi tuotannollisista ja taloudellisistä syistä, pitäisi pystyä irtisanomaan työntekijä milloin tahansa. Se että yrittäjä saa tällöin tietyn karenssin - esimerkiksi neljä kuukautta - olisi mielestäni oikein Nykyäänhän tämä ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista ja karenssi on yhdeksän kuukautta.

Kolmetoista vuotta yrittäjä toimineena ja kymmeniä ihmisiä työllistäneenä en ajattele irtisanomisasiaa niinkään työkaluna, jota haluaisin käyttää. Mutta jos potkujen antaminen olisi helpompaa, olisi myös työllistämisen kynnys erittäin monessa tapauksessa matalampi.

Uuden työntekijän työllistämistä miettivällä yrittäjällä on tavallisesti työtä niin paljon, että haluaisi palkata väkeä tekemään osan siitä puolestaan. Tästä on kysymys!

Yritys on monelle yrittäjälle lähes koti. Otatko päättäjä sinä kotiisi vieraan 40 tunniksi viikossa ilman mahdollisuutta laittaa häntä pois, jos työt eivät tule tehtyä tai laatu ei ole riittävää? Itse asiassa jokaisen meistä tulisi miettiä asiaa tältä kannalta.

Itsekin muutaman lyhyen pätkän vieraalla työskennellessäni en ole koskaan ajatellut, että kauheaa jos saan potkut. Sen sijaan olisi ajateltava, että teen työni niin hyvin ja laadukkaasti kuin osaan, jolloin johtaja ei halua antaa minulle potkuja!

Tästä on kysymys! Halu tehdä asiat hyvin johtaa siihen ,että työpaikka säilyy.

KIMMO SEPPÄNEN toimitusjohtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.