Yrittäjyyttä arvonlisäveron alarajan nostolla

Valtaosa Suomen yrityksistä on pienyrityksiä. Pienyrittäjien toimeentulo on usein niukkaa. Merkittävä osa pienyrityksistä on arvonlisäverovelvollisia. Se alkaa, kun yrityksen liikevaihto ylittää 8 500 euroa vuodessa.

Arvonlisäveron (alv) alarajaa tulisi nostaa nykyisestä 8 500 eurosta 30 000 euroon. Tämä loisi yhä useammalle mahdollisuuden toimia yrittäjänä täysipäiväisesti. Alarajan nostamisen tuottama tulonlisäys antaisi monille yrittäjille konkreettisen mahdollisuuden yrityksensä laajentamiseen ja yritykseen investoimiseen. Muutos vähentäisi sosiaaliturvan käyttöä ja pimeän työn teettämistä. Samalla tulonlisäys mahdollistaisi usealle yrittäjälle myös työntekijän palkkaamisen.

Alv:n alarajan noston vaikutuksia ja toimivuutta voisi aluksi kokeilla alueellisesti. Tulevaisuudessa rajaa voisi nostaa ylemmäs, mikäli kokeilujen tulokset osoittautuvat hyviksi. Alv:n alarajan nosto olisi tehokas kannustin myös nuorten yrittäjyyteen.

Suomi tarvitsee toimia, joilla saadaan lisättyä yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Esimerkiksi Keski-Suomessa on paljon yrityksiä, jotka ovat tiukoilla ja tarvitsevat tukea. Tämä verohuojennuksen lisääminen olisi tehokas, etenkin pienyrittäjiä tukeva keino. Verohuojennuksesta valtiolle koituvaa verotulojen menetystä voitaisiin korvata esimerkiksi pienentämällä kotitalousvähennystä.

Petri Honkonen

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.