Yrityksillä on saavutetut etunsa

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) sanoi sanatarkasti A-studiossa: ”Yrityksillä ei ole saavutettuja etuja.”

Voi tietysti viisastella, mitä saavutettu etu tarkoittaa, mutta Lepomäen on pakko tietää, että monet lähes täysin kansalaisten veroin kustantamat etuudet edistävät yritysten toimintaa: reilu yhteisöveron alennus, yhteiskunnan kustantama ammatillinen koulutus, Tekes yritysten rahoittajana, Finnveran lainat, takaukset, pääomasijoitukset ja vientitakuut yrityksille, miljardien yritystuet...

Kela-korvaukset ovat epäsuoraa tukea yksityisille lääkäriasemille ja lääkefirmoille. Samoin kotitalousvähennys palvelujen tarjoajille ja valtion peruskorjaustuki rakennusfirmoille.

Tällaiset tuet houkuttelevat firmoja nostamaan hintojaan, koska valtio tiedetään varmaksi maksajaksi. Esimerkiksi erään taloyhtiön putkiremontin pitäväksi kustannusarvioksi yhtiökokoukselle ilmoitettiin 1,38 miljoonaa. Kun valtion 10 prosentin tuki varmistui, pomppasi kustannusarvio 1,45 miljoonaan eikä sille isännöitsijän mukaan voinut mitään.

Varmaa maksajaa rokotetaan armotta. Toisena esimerkkinä omani ja vaimoni lähes identtinen fysioterapia 1990-luvulla. Minä maksoin sen itse – 400 markkaa, vaimoni terapian maskoi vastapuolen liikennevakuutus – 800 markkaa.

Kaipaan kansanedustajilta keskusteluihin parempaa kokonaisnäkemystä oman yksisuuntaisen propagandan sijaan. Lepomäenkin olisi pitänyt muistaa A-studiossa roolinsa kansanedustajana eikä Ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtajana.

Risto Moisio

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.