Yritysvaikutusten arviointiin Jämsässäkin

Elinkeinoyhtiö Jämsek kerää parhaillaan kyselyllä näkemyksiä ja mielipiteitä, miten Jämsässä ryhdyttäisiin arvioimaan kaupungin päätösten yritysvaikutuksia.

On erinomainen asia, jos jo asian valmistelussa selvitetään, millaisia vaikutuksia päätöksestä aiheutuu. Valitettavasti päätöksiä nuijitaan hyvin usein puutteellisten tietojen varassa juurikaan pohtimatta, mitä päätös aiheuttaa kuntalaisten arkeen. Varsinkin säästöpäätöksiä tehdään nopeiden voittojen uskossa pitkäaikaisvaikutuksista välittämättä.

Näin raadollista päätöksenteko on silloin, kun isotkin asiat kiirehditään tekemään mahdottomissa aikatauluissa. Ja kiirettä, suorastaan hosumista Jämsässä on ollut kymmenen viime vuotta.

Nyt alettaisiin arvioida päätösten yritysvaikutuksia. Jämsä ei tässä ole etunenässä, joten voidaan nojautua myös muiden kokemuksiin. Niistä parhaat kannattaa hyödyntää.

Yritysvaikutusten tunnistaminen ei kuitenkaan ole aina helppoa - tai se ei ole helppoa poliittisista syistä. Tästä on tuoreena esimerkkinä sairaanhoitopiirin vaihtopäätös. Keski-Suomen kauppakamaria ja maakunnan yrittäjäjärjestöä myöten ilmaistiin huoli päätöksen kielteisistä vaikutuksista elinkeino- ja koulutuspolitiikkaan. Jämsän virkakoneisto yksinkertaisesti torjui tällaisten vaikutusten olemassaolonkin. Yllättävätkin yhteydet täytyy siis oppia tunnistamaan ja arvioimaan.

Sairaanhoitopiirin vaihtaminen oli yllä olevien tahojen mukaan asia, joka yritysvaikutuksia olisi pitänyt tutkia laajemmin. Näin kannanotossa sanottiin 6.10.2011:

"Arviomme mukaan yritysvaikutusten arviointi tässä mittavassa päätöksessä tulisi tehdä laajemmin. Päätöksen moninaisia vaikutuksia tulisi analysoida lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä alueen yritystoimintaan. Yritysvaikutusten voidaan arvioida olevan aina sekä suoria että välillisiä. Välillisenä uhkana voidaan nähdä esimerkiksi Jämsän kaupungin päätöksenteon ennustettavuuden heikentyminen yritysten kannalta. Päätöksenteon heikko ennustettavuus vaikuttaa tutkitusti yritysten sijoittumis- tai pysyvyyspäätöksiin kunnissa."

Mielestäni tärkeää ovat suorat yhteydet yrittäjiin, avoin vuoropuhelu, yritysfoorumit jne. sekä ennen muuta tasapuolinen päätöksenteko. Luottamus syntyy ja säilyy vain, jos puolin ja toisin pidetään sovitut lupaukset ja tehdyissä sopimuksissa pysytään. Oleellista yrittäjien samoin kuin muidenkin kuntalaisten ja henkilöstön kannalta on, että kaupungin päätöksenteko on pitkäjänteistä ja ennakoitavaa.

Jämsekin mukaan vaikutusten arvioinnin kriteerejä lähdetään kyselyn jälkeen määrittelemään työpajoissa. On kehiteltävä myös menettelytavat, joilla arviointi toteutetaan. Pääasia on, että arviointiin valmistaudutaan kunnolla ja että arviointi on aitoa.

ARJA PAAKKANEN kaupunginhallituksen jäsen (vas.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Euroviisut, tervemenoa

Työvoima hukassa

Lyhyet

Lyhyet

Yliopistokoulutus on yliarvostettua

Mielipide: Jouluna siirretään kulttuuriperintöä – "On ihana elämys opettaa niksit jouluruuista seuraavalle polvelle"

Lähetystyö ei saa olla kirkkopolitiikan väline

Järjestöjen työ auttaa erityisesti naisia ja lapsia

Lyhyet

Pohjantikan oma tukki. Kuva: Kari Manne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.