Ystäväni Kalle Holmberg oli Huoneteatterin tulisielu

Heinäveden Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa Heinäveden kirkossa 29.6. Leif Segerstam johtaa ensiesityksenä säveltämänsä Sinfonia 309 in Memoriam of Kalle Holmberg.

Suomalaisen teatteritaiteen uudistajan Holmbergin elämä oli näytelmä, jossa hän tarkasteli todellisuutta näytelmien ja kirjallisuuden valossa. Ero näiden välillä oli hänelle veteen piirretty viiva.

Kalle havaitsi, että kun harmonian särkee taitavasti, tulos on mieliinpainuva eli parempi. Tämä näkyi myös hänen Jyväskylän Huoneteatterin ohjauksissaan 1960-luvun alussa. Samaa linjaa hän noudatti usein ohjaajauransa vuosina 1961–98 kaikkiaan yli sadassa teatteri-, ooppera-, tv- ja kuunnelmaohjauksessa.

Ensimmäisen teatterikokemuksen muistijälki Kallelle oli jäänyt Mikkelin kasarmin Sotilaskodissa esitetystä Lumikki-satunäytelmästä. Vuoren harjalla horjuva noita-akka viesti kauhun kutinan, kiertävän äänen, hidastuksen ja pysähdyksen, joka putkahti tilakokemuksena hänen mieleensä vielä 50 vuotta myöhemmin.

Jazz-kärpänen pisti Kallea vuonna 1955. Sukulaisten vieraana ollut virvelivirtuoosi Keijo Klubb Helsingistä opetti tulevalle muusikolle rytmijaon ja soinnutuksen.

Seuraavana vuonna Kalle soitti jo vakituiseen eri kokoonpanoissa Mikkelissä. Samoihin aikoihin ystävystyin minua paria vuotta vanhemman Kallen kanssa Mikkelin Lyseon lukiossa. Viereisiin pulpetteihin päädyimme vuonna 1958.

Taideharrastukset yhdistivät meitä. Alaluokilta asti olimme vakioesiintyjiä Lyseon konventeissa ja muissa juhlissa. Mikkelin läänin kulttuurikilpailujen lausunnan useana vuonna voittaneena minä lausuin ja Kalle musisoi. Hänen instrumenttinsa olivat piano ja klarinetti, varsinkin klarinetistina Kalle kehitti jatkuvasti osaamistaan.

Jyväskylään opiskelemaan siirryimme Mikkelistä vuonna 1961. Kalle meni Korkeakoulun tiedekunnan puolelle suomen ja viron kielten pariin, minä JKK:n opettajanvalmistuslaitokseen.

Yhteinen opiskelija-asunto löytyi Tourulasta graafikko Matti Louhen isän suuresta omakotitalosta. Vesi kannettiin sisään ja ulos mutta bonuksena saimme käyttöömme Suomen ehkä parhaan jazz-levykokoelman.

Nykyinen vaimoni Anneli liiteli mukaan Valtiontalon tansseista ja Kallen Ritva (os.Kupias) Huoneteatterin hämärästä.

Tämä kaupungin keskustan vuonna 1958 perustettu kokeileva ryhmäteatteri oli vauhdikkaan elämämme keskipisteitä, Kalle pääsi kokeilemaan avantgardisia ideoitaan. Ritva Oksanen, Päivi Akonpelto, Jukka Sipilä, Pertti Kelkka ja moni muu saivat sieltä eväitä uralleen.

Kuvaavaa reippaalle elämälle teatterin alkuvaiheissa oli aamutuimaan paikalle ilmestynyt virkavalta, joka korjasi käsiraudoissa talteen vierailevan ohjaajan erilaisista pikku rötöksistä epäiltynä.

Jyväskylän Ylioppilasteatterissa Kalle piti rimaa korkealla ohjausvalinnoillaan. Eugene Ionescon totalitarismia ja ”ideologista tartuntaa” käsittelevässä Sarvikuonot-näytelmässä nousin yliopiston juhlasalin lavalle näytelmän pääosassa.

Rahoitimme opiskelua erilaisilla keikoilla, kuten harjannostajaisissa ja Jyväshovin pikkujouluissa. Hoidimme Keskimaa-Sokoksen maatalousosaston johtaja Ahti Lönnqvistin järjestämien tupailtojen viihteen (nykykielellä stand-upin) eri puolilla maakuntaa.

Vedin myös suosittua Nuorten Nurkkaa tavaratalon levyosastolla. Torstaiaamuisin klo 9 aloitettu pääsylippujen jako Sokoksella piti lopettaa koulujen valittaessa aamutuntien oppilaskadosta.

Kalle Holmbergin elämässä oli kolme tärkeää asiaa; teatteri, nyrkkeily ja luostari. Hengellisen kodin hän löysi lopulta ortodoksisesta uskonnosta.

Muistan aina, miten kiitollinen hän oli saatuaan Valamon luostarin hautausmaalta paikan, jossa Kalle ja hänen dramaturgi-vaimonsa Ritva Holmberg lepäävät rinnakkain suuri kuusi suojanaan.

Ari Valjakka

päätoimittaja, eläkkeellä

Helsinki / Mikkeli

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

Kukaan ei valvo Kelaa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.