"Huikea veto"

Olen jo kauan aikaa ollut huolissani suomen kielen köyhtymisestä. Lisäksi ihmettelen, miksei esim. äidinkielen opettajat ole puuttuneet mediassa asiaan. Nimittäin se, että nykyään kaikkea vedetään, oli se sitten laulamista, tanssimista, mäkihyppyä jne.

Minun opiskeluaikanani verbi vetää kuului vain tiettyihin asioihin, esim. rekeä vedetään, vedetään henkeä jne. Idolsin loppukarsinnassa kaikki tuomarit käyttivät vetää-verbiä lauluesityksiä arvioidessaan, myös niin teki vieraileva artisti. Mikä tahansa ohjelma alkaa tuntua tylsältä, jos kaikki toistavat yhtä ja samaa sanaa. Mielestäni se osoittaa mielikuvituksen puutetta.

Toinen kummallinen ja kulunut sana on huikea, mutta sen komparatiivia enkä superlatiivia ole kuullut käytettävän. Ennen sanottiin upea, loistava, mahtava sekä käytettiin näiden adjektiivien taivutusmuotoja. Äidinkieli on arvokas asia ja minusta tuntuu todella pahalta, että tällaiset täytesanat muuttavat kielellisen kulttuurimme. Kuinka runsaslukuiset maahanmuuttajat omaksuvat tulevaisuudessa meidän kielemme.

LEENA KOSKINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.