"Huikea veto"

Olen jo kauan aikaa ollut huolissani suomen kielen köyhtymisestä. Lisäksi ihmettelen, miksei esim. äidinkielen opettajat ole puuttuneet mediassa asiaan. Nimittäin se, että nykyään kaikkea vedetään, oli se sitten laulamista, tanssimista, mäkihyppyä jne.

Minun opiskeluaikanani verbi vetää kuului vain tiettyihin asioihin, esim. rekeä vedetään, vedetään henkeä jne. Idolsin loppukarsinnassa kaikki tuomarit käyttivät vetää-verbiä lauluesityksiä arvioidessaan, myös niin teki vieraileva artisti. Mikä tahansa ohjelma alkaa tuntua tylsältä, jos kaikki toistavat yhtä ja samaa sanaa. Mielestäni se osoittaa mielikuvituksen puutetta.

Toinen kummallinen ja kulunut sana on huikea, mutta sen komparatiivia enkä superlatiivia ole kuullut käytettävän. Ennen sanottiin upea, loistava, mahtava sekä käytettiin näiden adjektiivien taivutusmuotoja. Äidinkieli on arvokas asia ja minusta tuntuu todella pahalta, että tällaiset täytesanat muuttavat kielellisen kulttuurimme. Kuinka runsaslukuiset maahanmuuttajat omaksuvat tulevaisuudessa meidän kielemme.

LEENA KOSKINEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

Vero- vapaus ja synnytys

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.